Ny vädervarning – fortsatt risk för bränder

I slutet av förra veckan utfärdades en klass 2-varning för mycket höga temperaturer. Under onsdagen utfärdades återigen en ny varning – den här gången en klass 1-varning. Men till helgen väntas mildare väder.

Östergötland/Kalmar län2018-08-01 11:40

Tidigare har SMHI utfärdat en klass 2-varning för mycket höga temperaturer i Östergötland och Kalmar län. Till följd av det ställdes tågtrafiken in under onsdagen, då det fanns risk för spårfel och solkurvor till följd av de höga temperaturerna.

Sträckorna som berördes av beslutet var Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping via Hultsfred, Tjustbanan mellan Linköping och Västervik samt sträckan mellan Berga och Oskarshamn.

Under onsdagen utfärdade SMHI i stället en klass 1-varning.

Enligt Trafikverket väntas tågtrafiken på berörda sträckor kunna återupptas under torsdagen.

Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, säger att det rör sig om en ny varning och inte en ändrad varning. Han förklarar att det som skiljer en klass 1-varning från en klass 2-varning framför allt är den tid som värmen väntas stanna. I en klass 1-varning utfärdar man en varning för temperaturer på 30 grader eller mer under två till tre dagar. För att det ska till en klass 2-varning ska värmen väntas stanna i minst fem dagar.

– Alternativt att det är temperaturer på över 33 grader, då blir det automatiskt en klass 2-varning, säger Jon Jörpeland.

Värmen väntas stanna fram till på torsdag, för att sedan mattas av under helgen. Då väntas kvicksilvret stanna på 25 grader.

Man har även utfärdat en varning för risk för skogsbrand i både Östergötland och Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!