Värmen orsakar stopp i tågtrafiken

Från och med imorgon är det stopp i tågtrafiken på flera sträckor. Orsaken är värmen och riskerna den medför.

Foto: TT/Fredrik Sandberg / SCANPIX

ÖSTERGÖTLAND/KALMAR2018-07-24 16:53

SMHI har utfärdat en värmevarning klass 2 vilket påverkar Transdevs trafik. Från och med imorgon (25 juli) är tågtrafiken på Stångedalsbanan mellan Kalmar och Linköping via Hultsfred, Tjustbanan mellan Linköping och Västervik och sträckan Berga–Oskarshamn inställd.

Det är värmen som är orsaken till de inställda avgångarna. När det är varmt en längre tid ökar risken för brand och solkurvor.

– Avgångarna detta tågdygn kommer gå klart, men på onsdag 5.30 stängs spåren av. Våra entreprenörer ska inspektera och besiktiga tågrälsen för att undvika olyckor, säger Linda Korsvall, presskommunikatör på Trafikverket.

Solkurvor är en sidoförskjutning av spåret som uppstår på grund av solvärmen. Ballasten som håller slipern på plats kan då ge vika och rälsen knäckas. Om det varit varmt och soligt en längre tid behövs ganska små tillskott av krafter för att en solkurva ska utlösas. Det kan ske när ett tåg bromsar kraftigt. Med solkurvan ökar risken för urspårning.

Avstängningarna av spåren på sträckorna beräknas pågå till 30 juli.

– Men det är inte spikat i sten. Allt har med vädret att göra, säger Linda Korsvall.

Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta respektive tågbolag för information kring bland annat ersättningsbussar.

Tågstationer där trafiken kan drabbas

Linköping C, Hultsfred, Astrid Lindgrens värld, Berga, Blomstermåla, Högsby, Kisa, Rimforsa, Tannefors, Vimmerby, Kalmar C, Oskarshamn, Basthagen, Falerum, Gamleby, Åtvidaberg, Västervik.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om