Även andelsmässigt, alltså procentuellt har siffran stigit markant. När det gäller arbetslösheten i stort i denna grupp har den hållit sig kring sen senaste siffran som var 6,5 procent, men bland utlandsfödda har andelen ökat från 15 procent i den åldersgruppen till hela 37,5 procent i slutet av januari.
Detta innebär en ökning med 5,8 procentenheter sedan motsvarande tidpunkt 2016. I förhållande till länet är det en anmärkningsvärd notering, Om vi ser tillbaka på statistik för de senaste tio åren har Åtvidaberg i denna grupp haft en arbetslöshet på cirka 0,9 procentenheter högre än länet i övrigt, men nu är skillnaden 8,6 procentenheter.
Definitioner
Siffran för andelen arbetslösa utländskt födda i åldern 16 till 64, både män och kvinnor, för Östergötlands län låg i slutet av januari på 28,9 procent.
För att hamna i statistiken innebär det att en person kan arbeta men inte har någon sysselsättning. Dessutom ska de ha misslyckats att hitta ett arbete trots att de aktivt söker jobb.
SCB använder sig av åldersindelningen 15 till 74 år och den senaste siffran, vid årskiftet, för hela Sverige visar en arbetslöshet enligt dess kriterium på 6,9 procent. År 2007 var siffran som lägst, eller 6,1 procent och 2010 var den som högst, eller 8,6 procent.
Kvinnor och män
Före finanskrisen 2008 var kvinnornas arbetslöshet högre. Men när ekonomin försämrades ökade männens arbetslöshet snabbare och gick förbi kvinnornas. Männens arbetslöshet har inte återhämtat sig utan har legat kvar på en högre nivå de senaste åren.
En del av förklaringen till att mäns arbetslöshet ökade snabbare under finanskrisen är att män oftare jobbar i privata företag, till exempel i industrin. Det är vanligare att kvinnor arbetar i offentlig sektor, det vill säga stat, kommuner och landsting. Dessa delar av arbetsmarknaden påverkas inte lika snabbt av att det blir sämre tider
År 2016 var 7,3 procent av männen arbetslösa och 6,5 procent kvinnor.
För att tvärtom räknas som sysselsatt räcker det med jobb minst en timme per vecka. Totalt antal sysselsatta i Sverige är 4 910 100 personer och antalet arbetslösa, enligt dessa definitioner, 366 500 personer.
Vi är sammanlagt 7 322 800 personer i Sverige i arbetsför ålder, alltså 15 till 74 år.
Under 2016 var arbetslösheten bland unga, 15 till 24 år, 18,9 procent. Det är detta vi kallar ungdomsarbetslöshet. Men det är en mycket stor andel av alla ungdomar i denna ålder som inte räknas med trots att de saknar sysselsättning, de studerar på heltid eller söker inga jobb alls.