Avgiftsfri vård för patienter över 85 år

Vid årsskiftet blir den öppna hälso- och sjukvården i Östergötland för en avgiftsfri för patienter över 85 år. Avgiftsfriheten gäller öppen hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen och förbrukningsartiklar som exempelvis inkontinenshjälpmedel.

Östergötlands Län2016-12-15 15:00

Det gäller även viss tandvård som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen, exempelvis nödvändig tandvård till vissa äldre och funktionshindrade.

Regionstyrelsen igår att från förste januari 2017 blir sjukvården i Östergötland avgiftsfri för alla patienter som är över 85 år.

Äldre är en grupp som ofta besöker sjukvården. Dessutom lever många pensionärer på marginalen. Det är viktigt att ingen undviker ett vårdbesök för att den inte har råd, säger Mats Johansson (S), styrelseordförande i Region Östergötland.

Gårdagens beslut i regionstyrelsen grundar sig i regeringens budget där pengar avsatts för ändamålet. Hälso- och sjukvårdsnämndens ram utökas med nio miljoner kronor som kompensation för reformen.

Från årsskiftet kommer även preventivmedel inom läkemedelsförmånen att vara kostnadsfria för personer under 21 år. Sedan tidigare subventionerar Region Östergötland preventivmedel för personer under 26 år. Dessa betalar högst 100 kronor per 12-månadersperiod för preventivmedel inom läkemedelsförmånen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!