Bernsköld ledamot i Cancerkommissionen

Cancer är en av de största utmaningarna svensk sjukvård står inför och antalet nya cancerfall ökar, samtidigt som andelen överlevande också växer. Trycket på sjukvården kommer att öka kraftigt, inte minst genom rehabilitering och fler framgångsrika cancerbehandlingar av personer som ska återvända till vardagen. Därför kommer behovet av bättre, skonsammare behandlingar och effektivare vård kommer att vara stort.

Christoffer Bernsköld sitter med i cancerkommissionen. Foto: Tommy Pettersson

Christoffer Bernsköld sitter med i cancerkommissionen. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Östergötlands Län2016-12-05 19:00

Under det senaste året har läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb bedrivit ett projekt kring hur kampen mot cancer kan effektiviseras i nio länder i Europa alltifrån det förebyggande arbetet, via forskning, diagnostik och vårdmetoder till omhändertagande av människor som drabbats. Som en del av det här projektet tillsätts nu Cancerkommissionen. 

Kompetent uppslutning

Kommissionen arbetar fristående och en av ledamöterna är Östgöten Christoffer Bernsköld. Det är en fristående kommission som ska komma med förslag till hur cancervården i Sverige kan utvecklas tillsätts som ramen av ett internationellt projekt där lärdomar och slutsatser delas mellan länder.

– Cancerkommissionens syfte är att ta fram rekommendationer på hur den svenska cancervården kan förbättras och givet våra lokala utmaningar hoppas jag ta med mig insikter från kommissionens andra medlemmar in i vårt lokala arbete. Cancer berör oss alla och jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med en så pass bred och kompetent uppslutning av människor, säger Christoffer Bernsköld (S).

Dialog med organisationer

Cancerkommissionens uppdrag är att utifrån dialog med patientorganisationer, vården, forskare och politiker komma med förslag till förbättringar av cancervården. Kommissionens arbete leds av Lars Leijonborg, tidigare forskningsminister, partiledare och ordförande för Karolinska Institutet. Den består av ett antal olika kompetenser på området: patientföreträdare, nationella och regionala politiker och tjänstemän samt forskare och medicinsk kompetens. Gruppen kommer att lämna sina rekommendationer under 2017.

– Cancervården har varit en viktig fråga för mig sedan första dagen som regionråd. Koalition för Östergötland har långsiktigt prioriterat cancervården och kommer att fortsätta göra det. Bland annat har vi jobbat stenhårt med att införa standardiserade vårdförlopp inom en rad diagoser, kortat ner väntetiderna och utvecklat cancerrehabiliteringen, berättar Bernsköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!