Bråvallafestivalen 2016 avslutad

Den fjärde Bråvallfestivalen är avslutad och kan summeras med, bra publiksiffra med över femtiotvåtusen besökare, många bra artister men även med ett dystert genusperspektiv som tyvärr genomsyrar hela festivalen.

Frågan är vad polisen kan göra för att få ned kriminalitet och droganvändning på musikfestivaler?

Frågan är vad polisen kan göra för att få ned kriminalitet och droganvändning på musikfestivaler?

Foto: Patrik Ekström

Östergötlands Län2016-07-04 09:00

Det totala antalet anmälda sexuella ofredanden under Bråvalla Festival kom uppe i 12 stycken och anmälda våldtäkterna avlöste varandra under festivalens tre dagar. Signalementen av gärningsmännen är av skiftande art men en gemensam nämnare är att det rör sig om yngre män.

Makabert beteende

Det mest häpnadsväckande som hände var när en kvinnlig volontär anmälde att hon utsatts för en våldtäkt av en annan volontär under natten till lördagen. Polisens volontärer fanns på plats på Bråvallafestivalen i rollen som trygghetsskapare och informationsspridare.

Dessutom delade Polisen ut kampanjband där det uppmanades att man inte skulle tafsa på varandra. Allt detta för att förebygga och att uppmärksamma problematiken med sexuella ofredanden på musikfestivaler.

Gemensamt musikintresse?

Det är klart att när över femtiotusen personer träffas på en och samma plats uppstår det alltid friktion och ett oacceptabelt beteende hos en minoritet av besökarna.

Men med mängder av sexuella ofredande, rader av omhändertagande på grund av droger och stölder av mobiltelefoner där tjuvarna får behålla telefonen kan man fråga sig om inte ordningsmaktens insatser måste analyseras ordentligt till nästa år.

Sista rapporten

Sammanfattningen av sista polisdygnet på Bråvallafestivalen är en dyster läsning. Hela 12 personer har omhändertagits på grund av berusning och fyra personer har omhändertagits på grund av ordningsstörning

Drygt 45 personer har tagits med för provtagning och förhör med anledning av skälig misstanke om ringa narkotikabrott, eget bruk. En del av dem har även haft med sig narkotika och misstänks därför även för narkotikabrott.

Civilkurage

Under lördagen anmäldes också den uppmärksammade händelsen där en kvinnlig volontär ska ha blivit utsatt för en våldtäkt av en annan volontär.

Vid 21-tiden inträffade ett ytterligare ett våldtäktsförsök i området mellan scenen Sensation och campingen. Då hade en kvinna blivit upptryckt mot ett staket och utsatt för ett våldtäktsförsök. I samband med överfallet ropade hon på hjälp och då kom en okänd man förbi och knuffade till gärningsmannen vilket gjorde att övergreppet upphörde. Gärningsmannen lämnade omedelbart platsen och eftersöks nu av polisen.

Signalementet är en man mellan 25 till 30 år, cirka 170 lång, mörkt brunt hår, iförd blå bomberjacka, mörka byxor, vita skor.

Vet man något om händelsen ska man kontakta polisen och lämna information via telefon 114 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!