Deras skyltar leder synskadade rätt

Ledstråk och taktila skyltar är några hjälpmedel, som underlättar för personer med synnedsättning att ta sig fram i offentliga miljöer. Sedan ett par år tillbaka tillverkar Norrköpingsföretaget B&B Skyltreklam just sådana hjälpmedel.

Michael Bergman på B&B skyltreklam, som tillverkar skyltar och informationssystem för ökar tillgängligheten för synskadade i samhället. Foto Tina Andersson

Michael Bergman på B&B skyltreklam, som tillverkar skyltar och informationssystem för ökar tillgängligheten för synskadade i samhället. Foto Tina Andersson

Foto:

Östergötlands Län2018-02-19 14:00

Taktila skyltar och ledstråk är olika typer av vägvisare som hjälper personer med olika former av synnedsättningar att hitta rätt i en byggnad. Enkla varianter förekommer i nästan alla offentliga miljöer, som utanför toaletter, hissar och omklädningsrum.

-Det är viktigt med material och utformning när man jobbar med taktil information. Var sitter skylten? Vad behöver den visa? Vilka kulörer ger bäst kontrast och så vidare, säger Michael Bergman på B&B Skyltreklam, som sedan två år tilbaka tillverkar den här typen av skyltar.

Länet ligger efter

Ännu så länge finns de flesta kunderna utanför länet, där man enligt Michael satsar mer på tillgänglighet för just synskadade. Östergötland ligger efter, menar han.

- Vi märker att behovet är stort, det handlar inte bara om att sätta upp en skylt utanför toaletten, man ska hitta fram till den också.

Det taktila budskapet förs ofta fram genom att man tillverkar texten med upphöjd relief, en så kallad taktil text. Man kan också skriva texter på skyltar med punktskrift. Ofta kombineras traditionell folietext med punktskrift, för att både seende och personer med synhandikapp ska kunna läsa. Med kombinationen taktil text och punktskrift kan ta till sig informationen.

-Det är en fråga om att kunna vara självständig som individ. På många sjukhus har de ledsagare, men finns det ledstråk utmärkta kan personen ta sig fram själv med hjälp av sin ledkäpp.

De Geer först ut

Tillsammans med experter har han och kollegorna fått fördjupa sig i synskadades vardag och vilka behov som finns. Strax innan jul arbetade de med ett projekt på Luis de Geer, där de tagit fram både informationsskyltar och ledstråk. I entrén sitter en taktil informationstavla med punktskrift, där alla, både seende och synskadade kan orientera sig. Översta och nedersta trappstegen mellan våningsplanen är kontrastmarkerade med vita noter, som bildar melodin till Idas sommarvisa.

-Det är kul att vara kreativ och ändå ha funktion. På Luis de Geer passade det bra med noter.

Under ledstänger löper en remsa med punktskrift som ger information om hur man kan ta sig fram i konserthuset.

Efter samarbetet med Louis de Geer, hoppas man nu på att kommunen och privata fastighetsägare ska få upp ögonen för funktionen som hjälpmedlen fyller.

-I nybyggnationer är tillgänglighetsaspekten obligatorisk, men det finns mycket att göra på befintliga byggnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!