Vid en genomgång av ärenden rubricerade som "Förseelse mot jaktlagen" ser vi att det faktiskt handlar om så många som tio fall under en relativt begränsad tid.
-Ja, men jag tror ändå inte att det är någon medveten driva eller liknande, säger åklagaren Johan Lundgren, till vår tidning. Det är nog snarare mer en tillfälllighet, att polisen mer samlat redovisat dessa till åklagaren.
Men det handlar ändå om tio ärenden där den personer fällts för att begått gärningen med uppsåt, av grov oaktsamhet eller i något fall "med uppsåt".
Sedan år 2010 är det lag på att alla viltolyckor dels ska märkas ut, dels "snarast möjligt" anmälas till polisen.
-Ingen kan inte heller skylla på att han eller hon inte kände till denna skyldighet. Det åligger den som har körkort att känna till de lagar som följer med detta.
Johan Lundgren medger att det finns en viss otydlighet i lagen. Vad är märka ut? Vad är "snarast möjligt"?
-Ja, när det gäller märka ut, så ska det alltid ske. Däremot kan det råda osäkerhet kring sjäklva anmälan till polisen. De flesta har ju mobiltelefoner idag och då ska anmälan ske omedelbart, men om man inte har med sig sin telefon, eller ej har tillgång till internet ska det ske "snarast möjligt".
Vi vet alla att det inträffar massor av viltolyckor och att trenden är ökande. Från polisens sida uppger man att många som kör på vilt väntar några timmar med att anmäla, eller i värsta fallet väntar med att ringa till dagen efter.
I dessa fall ska bilisten anmälas, enligt de regler polisen har att rätta sig efter. Då handlar det om ett brott. Djuret kan vara skadat och lider av sina skador.
Det finns med all sannolikhet även ett stort mörkertal kring hur många olyckor som sker, när de anmäls och hur de märks upp.
Sedan finns det mer tveksamma fall där föraren gör bedömningen att djuret sprang vidare, att det saknats mobiltäckning etcetera. Lagen om anmälan gäller alla viltolyckor, alltså även i de fall djuret verkar ha klarat sig utan skador.
De aktuella fall som nu redovisats inträffade vintern och fram till hösten 2016. Det är tio fall totalt. De djur som påkörts och lett till åtal för Förseelse mot jaktlagen är rådjur i sju fall, vildsvin i ett, hjort i ett och dovhjort i ett.
I fem av fallen blev påföljden penningbot och i fem av fallen blev påföljden 40 dagsböter och penningboter från 360 till 650 kronor, alltså totalt 14 400 kronor till 26 000 kronor.
Händelserna har inträffat vid Bankekind, Brokind, Vikingstad, Rystad, Skeda Udde, Vikingstad, Tjällmo, Åtvidaberg, Österbymo och Tidersrum.
-Det skadar inte att påminna om denna skyldighet man har, säger Johan Lundgren.