Fem fall upptäckta hittills
Personal från Länsstyrelsen Östergötland, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt fortsätter att med mjältbrandsfallen vid Omberg. Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade och smittspårning för att hitta smittkällan pågår. Vandrare och andra besökare ska hålla sig utanför de spärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa det viktiga saneringsarbetet.
Två olika gårdar
Ytterligare ett fall av mjältbrand har alltså konstaterats i besättningen med nötkreatur på den första smittade gården vid Omberg i Östergötland.
Det innebär att totalt fem fall av mjältbrand har upptäckts på två olika gårdar vid Omberg.
– Det är så klart ett bakslag men inte helt oväntat, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.
Det nya fallet är en tjur från samma besättning som först upptäcktes ha mjältbrand och denna tjur har inte betat i samma område som något av de andra smittade djuren.
Vi har vaccinerat alla djur som gått på samma bete som de djur som dött av mjältbrand. Vi vaccinerar nu hela besättningen och prioriterar djuren efter hur stor smittrisken är, säger Lotta Andersson.
Rapportera döda djur i området
Fall av mjältbrand har förekommit långt tillbaka i tiden i regionen och de sporer som bakterierna bildar överlever mycket länge i jorden. Vid exempelvis grävarbeten kan sådan smitta åter orsaka dödsfall hos vilda och tama idisslare.
Är man djurägare och hittar ett nötkreatur, ett får eller en get som dött på bete ska täcka djuret utan att röra vid det och kontakta veterinär. Om man hittar en älg, hjort eller ett rådjur som har dött och dödsorsaken är oklar bör också undvika att röra vid djuret. Rapportera fyndet till Jordbruksverket via e-post till idisslaregris@jordbruksverket.se eller under kontorstid på telefonnummer 0771-223 223.