Flykting då - hjälper andra i dag

Sabre Ayoub flydde från Syrien i slutet av 1980-talet. I dag hjälper han flyktingar med kontakt med myndigheter genom sitt engagemang i svensk-syriska föreningen, och engagerar sig för att vara med och lösa konflikten i Syrien.

Sabre Ayoub beskriver koloniområdet som ett paradis. Han och hans fru odlar mycket där. Foto: Tommy Pettersson

Sabre Ayoub beskriver koloniområdet som ett paradis. Han och hans fru odlar mycket där. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Östergötlands Län2018-02-21 19:10

Sabre Ayoub arbetade som grundskolelärare i sitt hemland. När kriget bröt ut flydde han med sin familj, som då bestod av fru och tre barn, genom Europa till Sverige. I november 1987 hamnade de på ett flyktingboende i Ystad. Kort därefter startade Sabre Ayoub en skola på flyktingboendet och började undervisa uppåt 20 barn från olika familjer. Han upplevde att många barn saknade något att göra på flyktingboendet.

-Det var ingen som ordnade någon aktivitet, så det blev tråkigt för barnen. Jag ville göra något för dessa familjer, och för mina barn, säger han.

Flyktingar i Uppsala

Efter några månader i Ystad flyttade han och familjen till ett flyktingboende i Karlstad, och våren därpå flyttade de vidare till Uppsala. Sabre Ayoub har hela tiden engagerat sig för flyktingar i Sverige.

- När jag bodde i Uppsala hade jag kontakt med syster Marianne på Alsike kloster och hjälpte flyktingar att gömma sig på klostret. Nunnorna var mycket aktiva och gjorde mycket för att hjälpa flyktingarna att gömma sig helt lagligt. Jag har fortfarande kontakt med klostret och de jobbar mycket med de här frågorna än i dag, säger han.

I Uppsala fick han uppehållstillstånd och han sökte därefter boende i flera städer i landet.

Hemspråkslärare i Linköping

Då det var brist på lärare som talade arabiska i Linköping hamnade han här 1988, och började att arbeta som hemspråkslärare. Mellan 1989 och 1994 arbetade Sabre Ayoub som hemspråkslärare i flera skolor i Linköping och Åtvidaberg. 1994 lämnade han sitt yrke och blev delägare i Köttgrossisten. På Köttgrossisten var han till och med 1998 och det blev startskottet på en karriär inom restaurangbranschen. Han har därefter drivit restaurangen Chicken king och populära Pasta Milano. 2005 sålde han Pasta Milano och drev under några år i stället godisbutiken Panino.

-Jag tänkte sen att jag skulle bli pensionär och ta det lugnt, men jag kunde inte det, säger han.

Ordförande i svensk-syriska föreningen

I dag driver han en sushibar, är aktiv i socialdemokraterna i Linköping och ordförande i svensk-syriska föreningen. Svensk-syriska föreningen var han med och bildade under 90-talet. Föreningen finns i dag på flera orter i landet, och i Linköping har de sin lokal i Skäggetorp.

- Sverige har misslyckat med integrationen den senaste åren. I vår förening jobbar vi mycket med integrationsfrågor och målet har alltid varit att hjälpa nyanlända. Vi kan till exempel hjälpa dem med att ta reda på vilken myndighet de ska vända sig till när de har olika frågor. Vi har föreläsningar i våra lokaler varje månad och bjuder in politiker så att de ska få träffa föreningen och presentera sin politik, för vill påverka våra medlemmar till att bry sig om politik. Det är viktigt att man bryr sig om politik för det handlar om livet, oavsett om vi pratar om jobb, skola, vård, barnomsorg, äldreomsorg, säkerhet eller arbetslöshet, säger han.

Observatör på fredskonferens

Han har återvänt till Syrien flera gånger sedan han flydde ifrån landet och engagerar sig på de sätt han kan för att vara med och lösa konflikten där. För några veckor sedan var han observatör på fredskonferensen i Sotji i Ryssland.

-Jag anser att konflikten i Syrien kan lösas genom dialog. Det var 1500 personer på den här konferensen och tre från Sverige. Jag var en av de tre. De jag träffade på fredskonferensen kan öppna dialogen och lösa problemet, men USA vill inte. USA och Frankrike vill sälja vapen, säger han.

Kolonilott

Sabre Ayoub bor numera i Tokarp och sedan 90-talet har han och hans fru en kolonilott på Ullevi koloniområde. På kolonilotten har han ett mullbärsträd från sin hemby i Syrien. För drygt tio år sedan plockade han ett skott från ett träd när han var där, la det på en trasa med vatten och förvarade det i sitt kylskåp tills dess att det var tillräckligt varmt ute för att plantera det.

På koloniområdet har han genom åren också anordnat mycket fester genom föreningen, där han också bjudit in politiker och media.

- Vi samlas, grillar och ordnar varje år en stor fest i koloniområdet. Den är väldigt populär. Vi träffas och bygger broar mellan varandra. Många väntar hela året på den här festen, säger han.

Hans barn, fem stycken, är numera sedan länge utflugna. Några har, precis som honom och hans fru, blivit lärare och sonen är delägare i två butiker och driver en sushibar i Jönköping. Två av hans döttrar arbetar som socionom och jurist.

Sabre Ayoub själv är nu närmare 70 år och han har mycket kvar att ge i allt han engagerar sig i.

- Så länge jag har ork vill jag inte spara på någon kraft utan ge till samhället, säger han.

Sabre Ayoub

Bor: I Linköping

Gör: Driver en sushibar, är aktiv inom socialdemokraterna och ordförande i svensksyriska föreningen. Spenderar också mycket tid på sin kolonilott.

Familj: Frun Fahima Saliba som är lärare på Nygårdsskolan, de fem barnen Susanne Ayoub, Sandra Ayoub, Silvia Ayoub, Salina Ayoub och Saer Elias Ayoub.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!