Framgångsrik SM-vecka i Norrköping

Just nu pågår SM-veckan i Norrköping för fullt. Ute på gator, torg och sportfält råder vad man kan beteckna som en riktig folkfest även för de som inte är speciellt intresserade av titta på sport eller utöva någon idrott.

Rejdar Svedalfuskar genom att ställa sig upp vid uppkastet i rullstolsbasketen.

Rejdar Svedalfuskar genom att ställa sig upp vid uppkastet i rullstolsbasketen.

Foto: Tommy Pettersson

Östergötlands Län2016-07-12 14:00

Stärker kommunens varumärke

Veckan startade förra onsdagen och går i final nu på onsdag. Sju dagar fyllda med elitidrottare i världssporter. Idrottsgrenar och föreningar som man inte hade en aning om att de existerade samsas med klassiska Svenska idrotter som brottning och simning. Barnverksamhet och underhållning varvas med prova på aktiviteter och det mesta skuggas av SVT s kameror som står i varje gathörn.

Kändisar provar på Streetbasket

Simbassängen drar naturligtvis till sig den största uppmärksamheten under veckan eftersom det är där som Sarah Sjöström, Therese Alshammar och de andra världsstjärnorna tävlar. Men även SM i Casting, Tricking och Streetbasket drar till sig mycket folk.

Nästan 50 svenska mästerskap avgörs i Norrköping under SM-veckas som i och med detta aldrig har varit större. SM-veckan är en av Sveriges största idrottshändelser och den arrangeras två gånger per år, vinter och sommar.

Syftet med SM-veckan är att genomföra svenska mästerskap i en rad olika idrotter under en och samma vecka. Norrköping vill på sikt bli Sveriges mesta idrotts-, besöks- och evenemangsstad och då är SM-veckan en viktig beståndsdel i den ambitionen.

Helsingborg och Landskrona nästa

Nästa år har Riksidrottsförbundet och Sveriges Television redan bestämt att Helsingborg och Landskrona tar över stafettpinnen och arrangerar SM-veckan sommaren 2018 för att sedan avlösas av Malmö 2019.

Fyra städer ansökte om SM-veckan till sommaren 2018. Linköping, Norrköping, Umeå och Helsingborg ihop med Landskrona. Under våren bearbetades ansökningarna och samtliga städer besöktes av RF och SVT som tittade närmare på arenor och andra förutsättningar för SM-veckan.

Valet föll på Helsingborg/Landskrona och Malmö för deras gedigna och väl förankrade ansökningar, spännande evenemangskoncept och goda förutsättningar och arenor. Norrköping och Linköping får nu testa att ansöka till 2020 istället. Med den rutin som Norrköping har idag får man väl påstå att de har innerspåret just nu.

Kanotpolo i Strömmen är ett riktigt vågspel.
Kanotpolo i Strömmen är ett riktigt vågspel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!