Giftes bort som barn – förlorar vårdnaden

Mabina var bara 13 år när hon giftes bort år 2007 i Irak. Hon har själv berättat att hon blev våldtagen av sin tio år äldre man och hon fick därefter tvillingar. Tingsrätten har nu beslutat att mannen ska få ensam vårdnad om barnen.

Foto: TT

Östergötlands Län2018-01-27 09:19

– Det här är helt galet. Det är så fruktansvärt fel från början till slut, säger Juno Blom, expert på hedersfrågor, till Dagens Nyheter.

Mabina ska upprepade gånger ha bett sin familj, som bodde i Sverige, om att få skilja sig från mannen i Irak.

Hon kom till Sverige för att föda "av hälsoskäl", men hennes man stannade i Irak. 2009 åkte hon med barnen till Irak och ville skilja sig från mannen. Det fick hon mot att hon avsade sig rätten till barnen. 2011 kom hon tillbaka till Sverige utan barn.

Fram till nu har Mabina stått som ensam svensk vårdnadshavare för barnen, men Stockholms tingsrätt fastslår nu att mannen ska ha ensam vårdnad. Ett utfall som enligt domen utgår från barnens bästa eftersom det inte finns förutsättningar för gemensam vårdnad då föräldrarna bor i olika länder.

Barnen är nu i tioårsåldern och har bott nästan hela sina liv hos pappan.

Juno Blom, expert på hedersfrågor vid det nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland, reagerar starkt på domen och anser att flera myndigheter agerat fel med tanke på att flickan själv var ett barn.
– Att hon kommer tillbaka till Sverige när hon är 13 år och föder barn, det är ju fruktansvärt. Och att det inte sker en polisanmälan då, det är konstigt, säger hon till DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!