-Många är nyfikna på nyheterna, men de traditionella semlorna håller helt klart i sig, säger han.
Just nu frossar vi i de gräddtoppade vetebullarna med mandelmassa. Det klassiska bakverkets historia går att spåra ända till 1500-talet och har genom åren antagit olika skepnader, inte minst under de senaste åren, när allt fler konditorier experimenterat fram nya utvecklingar av semlan. Semmelwrap och nachosemlan är några av de nymodigheter som fått nationellt genomslag, men även lokala bagerier har tagit fram varianter som ska falla fler fikasugna i smaken.
Olika smaker
I Norrköping har konditorn Jerry Milton Ross skapat en semla med fräsch smak av citrus och en riktig chokladbomb för chokladälskaren.
-Många gillar inte mandelmassan, därför har vi satsat på ytterligare två varianter. Alternativen uppskattas bland kunderna och många är nyfikna, säger han.
Citrus och choklad
Citrussemlan har en fyllning med citronkräm och vispgrädde. På toppen av det hela tronar en fransk maräng. Chokladsemlans fyllning består av vaniljkräm, chokladgrädde och en chokladspegel på det så kallade locket.
Även om säsongen tycks börja allt tidigare, försöker han hålla på semmelbaket till efter nyår. Lussekatterna ska ha sitt först, menar han.
Löpande band
Nyligen har han och kollegorna på Saras bager avslutat årets semmelrejs. Mellan söndag natt och Fettisdagens morgon har det gått åt 70 kilo mandelmassa och 200 liter vispgrädde till de 3 500 semlorna. Med ett snabbt överslag räknar han ut att det motsvarar ungefär ett halvt ton.
-Det är rena löpande bandet här då. En knådar, en klipper och en fyller, säger han.