Hon inspireras av ungas kreativitet

Den 13 november förra året tillträdde hon sin tjänst som regionchef för Ung Företagsamhet i Östergötland. Jonna Castell, som arbetat som gymnasielärare i många år, tycker om att arbeta med unga och inspireras av elevernas driv och kreativitet. Resan på Ung Företagsamhet i Östergötland började 2013.

Jonna Castell började studera i Linköping som 19-åring och förälskade sig i staden med en gång. Foto: Carolina Fransson

Jonna Castell började studera i Linköping som 19-åring och förälskade sig i staden med en gång. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Östergötlands Län2018-01-16 16:00

Vi träffas i Näringslivets hus, där Ung Företagsamhet har sitt huvudkontor. Det var här i Linköping som den ideella föreningen startade 1980. Ung Företagsamhets kansli har sitt kontor här, men arbetar i hela länet. Jonna Castell är från början smålänning, född och uppvuxen i Sävsjö. I Linköping hamnade hon efter gymnasiet då hon valde att läsa vidare till lärare på Linköpings universitet.

- Jag var 19 år då och kände direkt att det var en fantastisk stad. Då, som nybliven ung student, tänkte jag inte på den fantastiska tillväxt Linköping också har, men jag gillade atmosfären som staden har, säger hon.

Lärare i svenska och historia

Några år efter examen flyttade hon till Norrköping med sin man och barn. Hon fick en tjänst på Ebersteinska gymnasiet där hon undervisade i ämnena svenska och historia. Våren 2012 gick hon grundutbildningen steg 1 i processutbildning UF-företagande för lärare och kom då i kontakt med Ung Företagsamhet.

- Då kände jag "wow, det här vill jag jobba med." Jag blev så inspirerad av utbildningen att jag direkt gick in på UF:s hemsida och sökte efter lediga tjänster. Det fanns inget då, men jag höll koll med jämna mellanrum. Tio månader senare dök det upp en tjänst som projektledare för gymnasiet. Jag sökte den, och fick den, säger hon.

I tjänsten som projektledare för gymnasiet ansvarade hon för fortbildning och utbildning för lärare som jobbar med utbildningen UF-företagande, supportade och stöttade UF-lärare samt drev utveckling av utbildningen UF-företagande tillsammans med gymnasieskolor i regionen.

Hudvårdskonsult

Jonna Castell har själv drivit företag. Under sin föräldraledighet, och senare vid sidan av sitt ordinarie arbete, drev hon ett eget företag som hudvårdskonsult. Där sålde hon hudvård- och makeup-produkter. Hon beskriver det som roligt och flexibelt. Erfarenheterna därifrån har gett henne inblick i företagande, men det är främst arbetet som gymnasielärare som gjort att hon sökt sig till den tjänst hon har i dag, menar hon. Hon tycker om att arbeta med ungdomar och skolan som helhet. När jag frågar om hon har någon förebild inom yrkeslivet funderar hon en stund, men det är jobbet i sig som hon kommer att tänka på främst.

- Det är väldigt inspirerande att jobba i en organisation som verkar i hela Sverige, att få vara med och göra skillnad på så många plan, säger hon.

- Att möta den drivkraft och de otroligt kreativa uttryck som de här eleverna har är väldigt inspirerande, fortsätter hon.

Under de år som Jonna Castell arbetat med Ung Företagsamhet har hon märkt av ett ökat intresse för utbildningen.

- Fler elever vill driva företag och bli entreprenörer i dag. Jag tror att en anledning kan vara att många har förebilder som är youtubers eller bloggare och de är ju entreprenörer. Daniel Wellington och Rapunzel of Sweden är två andra framgångsrika förebilder och de är tidigare UF-alumner, säger hon.

27 gymnasieskolor

I dag kan elever läsa Ung Företagsamhet på 27 av cirka 40 gymnasieskolor i Östergötland. På sikt hoppas Jonna Castell att man ska kunna läsa kursen på samtliga skolor.

- Det är vår vision och vårt mål att alla elever ska få möjlighet att ta del av utbildningen. Även om man inte har tänkt att driva eget företag ger utbildningen eleverna erfarenheter inför arbetslivet. Man lär sig att samarbeta, planera, ta ansvar och vara kreativ, säger hon, och menar samtidigt att dessa förmågor värderas högt, ibland högre än ett CV som visar att man har genomfört ett stort antal utbildningar.

Fler alternativ

Ett annat syfte med att erbjuda utbildningen på samtliga skolor är att visa eleverna att de kan välja att starta eget efter studenten.

- Vi vill visa att det finns fler alternativ att välja mellan när man slutar gymnasiet. Man kan ta en anställning eller läsa vidare, men man kan också starta eget företag, menar Jonna Castell.

Den 8 mars är det dags för årets UF-mässa, Entreprenörsskap på riktigt 2018 - Östergötlands mässa med unga företagare. Mässan är i år i Linköping, närmare bestämt i Linköping Sportcenter. Jonna Castell har medverkat på flera mässor tidigare och ser fram emot att fylla sporthallen med unga entreprenörer från hela regionen.

-Det blir en av årets höjdpunkter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!