Region Östergötland har sedan flera år aktivt arbetat med att förbättra förutsättningarna för att rädda fler personer efter hjärtstopp. För 4 år sedan var Östergötlands placering i Sverige utanför topp tio.
Grundläggande förutsättningar för att kunna rädda en person som har drabbats av hjärtstopp är att upptäcka det snabbt, att larma tidigt, att göra tidig hjärt-lungräddning och defibrillering, och att ambulansinsatser är snabba. Ungefär 70 procent av alla hjärtstopp inträffar i hemmiljö.
Kompetensutveckling
- För 15-20 år sedan överlevde bara 3-4% efter hjärtstopp i Östergötland. Vid den tiden tog vi del av resultat från bland annat Seattle i USA, där man hade en överlevnad på 15-18 procent. Det ansågs här som en utopi att uppnå. Nu ligger resultatet på 19,8 procent i Seattle och vi är strax efter, med i snitt 17,5 procent de senaste 3 åren. Det är en mycket glädjande iakttagelse, säger Magnus Käck.
Det är flera olika förbättringsarbeten som har bidragit till det positiva resultatet: generellt hög kompetens inom ambulanssjukvården i Östergötland, med regelbunden kompetensutveckling genom övningar och utbildningsdagar för bättre och effektivare omhändertaganden; snabb identifiering av hjärtstopp av SOS Alarm, med snabb dirigering av ambulanserna och räddningstjänsten i länets alla kommuner för en effektiv samverkan vid hjärtstopp; uppföljning och registrering av hjärtstoppen.