Länsstyrelsen beviljar tillskottsutfodring

På grund av den extrema torkan och det aktuella mjältbrandsutbrottet beviljar Länsstyrelsen tillskottsutfodring för de djur som går ute och betar i länet.

Östergötlands Län2016-08-05 15:30

För att minska risken för fortsatt spridning av mjältbrand har myndigheten utfärdat et generellt beslut om tilläggsutfodring i vaccinationsområdet kring Omberg.

Allmän dispens

I vaccinationsområdet mot mjältbrandsutbrottet vid Omberg kommer generell dispens nu beviljas. Gamla nedgrävda mjältbrandskadaver har identifierats som en möjlig smittkälla. För att minska trycket på betesmarker med höga biologiska värden och undvika att idisslare betar allt för djupt ner i markytan för att nå gräset som finns, beviljas nu generell dispens om tillskottsutfodring inom det vaccinationsområde som Jordbruksverket beslutar om.

– Lantbrukare i vaccinationsområdet behöver inte ta kontakt med oss. De får beslutet automatiskt som en förebyggande åtgärd för att minska risken för att djuren betar sig ner i marken och kommer i kontakt med eventuella smittkällor för mjältbrand, säger Susanne Boe Skåmedal biträdande lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen Östergötland.

Extrem torka råder

Länsstyrelsen har även börjat fatta löpande beslut om dispens för tillskottsutfodring av djur som betar på naturbetesmarker med höga biologiska värden. Orsaken är den extrema torka som drabbat länet i år. Nederbörden har varit begränsad vilket gör att återväxten i betesmarken varit obefintlig sedan midsommar. Därför informerar myndigheten om möjligheten att söka dispens för att tillskottsutfodra djuren.

– Det krävs mycket regn en tid framöver för att återväxten i betesmarken skall komma igång igen. Vi är väldigt generösa med dispenser gällande tillskottsutfordring på grund av torkan. Lantbrukare vars djur riskerar foderbrist kan riskera att magra av allt för mycket, något som kan bli dyrt att ta igen. Vi uppmanar lantbrukare att höra av sig till oss via mail eller telefon för att få sitt ärende skyndsamt behandlat, säger Susanne Boe Skåmedal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!