Linköpings befolkning ökade med 1 700

Det går bra för Linköping, det visar en månads konjunkturbarometer från näringslivsbolaget Nulink, som presenterar augustisiffror.

Yvonne Rosmark har anledning att vara glad. Foto: Patrik Ekström

Yvonne Rosmark har anledning att vara glad. Foto: Patrik Ekström

Foto:

Östergötlands Län2016-09-05 16:30

117 nya arbetsställen första halvåret och antalet arbetsplatser under första halvåret. Det utrikes resandet till och från Linköpings City Airport rekord i juli, 12 378 passagerare. Utvecklingen är densamma för antalet hotellnätter, vilka ökade med 12 995 under årets första sex månader.

Friska vindar blåser

Rapporten bygger på statistik från SCB och myndigheter med uppgift att följa respektive område och för Linköpings del pekar det mesta uppåt.

- Näringslivet har en stor del i Linköpings positiva spiral. Fler och växande företag, fortsatt dialog med näringslivet och effektiv företagarservice är några av hörnstenarna för fortsatt positiv utveckling, säger Yvonne Rosmark, Näringslivschef och VD Nulink.

Lägst arbetslöshet

Arbetslösheten är bland de lägsta i landet, 5,9 procent i juli jämför med 7,3 procent för hela riket. 139 färre ungdomar var arbetslösa eller i program under juli 2016 än samma månad förra året. Antalet hushåll med försörjningsstöd har minskat med närmare 15 procent eller 500 hushåll under de senaste tre åren. Hösten 2013 passerades 150 000 invånare och vid kommande årsskifte lär det bo nära 155 000 människor i Linköping.

En begränsande faktor är tillgången på bostäder men det byggs mer än på många år. Under första halvåret färdigställdes 326 lägenheter och samtidigt påbörjades 726. Byggandet accelererar vilket i sin tur gynnar näringslivet, som i likhet med övriga landet rapporterar om svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens.

- Linköping är en av landets snabbast växande kommuner och nu byggs det som aldrig förr. Breda överenskommelser över partiblocken och ett unikt samarbete mellan våra förvaltningar, de kommunägda bolagen, med universitetet och näringslivet tror jag är några av framgångsfaktorerna, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (s).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!