Lokala förmågor stöttas

Norrköpings filmfond har tagit beslut igen om att dela ut ett lokalt stöd till åtta nya projekt som helt eller delvis spelas in i Norrköping.

Gustav ger sig ut i världen för att träffa medieaktivister i Turkiet, Hong Kong, Brasilien och Egypten.

Gustav ger sig ut i världen för att träffa medieaktivister i Turkiet, Hong Kong, Brasilien och Egypten.

Foto: Tommy Pettersson

Östergötlands Län2016-07-21 13:00

Lokala och nationella film- och TV-producenter kan söka utvecklings- och produktionsstöd från Norrköpings filmfond för att spela in professionell TV-drama, långfilm, kortfilm och dokumentärfilm i Norrköping. I år delas 532 000 kronor ut i stöd till projekt som har en total budget på 1 430 000 kronor. Nästa datum att söka produktionsstöd från Norrköpings filmfond är den sjätte augusti.

Olika stödformer

Det är tre produktionsstöd och fem utvecklingsstöd som delas ut till bland annat till Skogens Media AB som får 30 000 kronor för filmen Become the media och gruppen Vardag och sägen på Lunds gård får ett produktionsstöd på 200 000 kronor till "Den Svenska Björnstammen" vilken är en dokumentär för TV, festival och Youtube om musikkollektivet från Norrköping. Det är en berättelse om oförklarliga väsen och folktro i bygden runt huset de bor i och om hur det är att leva och verka konstnärligt under samma tak.

Andra projekt som får stöd är

– Så här gör vi film får ett produktionsstöd på 70 000 kronor. Det är är en bakomfilm om Crazy Pictures första långfilm Den blomstertid nu kommer. Under 1,5 år får vi följa arbetet med inspelningen av filmen, postproduktion, medgångar, motgångar, stora utmaningar och effekter som aldrig tidigare gjorts i Sverige. Resultatet ska bli korta Youtubefilmer som beräknas nå 1,6 miljoner tittare.

– Indiansommar (produktionsstöd 144 000 kr) är en dokumentärfilm av Filmfinity Studios. En karaktärsdriven berättelse i feelgood-tappning om hur öppna armar och att våga vara udda leder till vänskap i föreningen Takodas indianby utanför Finspång.

– Jag vill visa dig vinden (utvecklingsstöd 30 000 kr) är ett dokumentärfilmprojekt av Åt Skogen Produktion, som stod bakom SVT-visade dokumentären Men pappa då. Det är en personlig berättelse som följer ett par som drabbas av ett barns död. Det är en film om viljan att få ett barn som lever, en film om sorg, och livets skörhet. Men också en film om att bli förälder.

Pengar till Skogens

– Become the media (utvecklingsstöd 30 000 kr) är ett internationellt dokumentärfilmsprojekt av Skogens Media AB i samproduktion med Vilda Bomben Film AB. Det är filmaren Gustav Skogens som ger sig ut i världen för att träffa medieaktivister i Turkiet, Hong Kong, Brasilien och Egypten.

I konstfilmsprojektet Klicker (utvecklingsstöd 10 000 kr) tänker Mattias Åkeson, inspirerad av en verklig händelse, utforska hur tag teaching, klickerträning inom djurdressyr, används på människor.

Bojan Ode min mormor (utvecklingsstöd 18 000 kr) är ett dokumentärfilmsprojekt av Maria Lundström där hon ska försöka lära känna sin mormor genom minnen, samtal med sin mamma och mormoderns egna ord i sparade dagböcker hon skrev från 1930-talet till sin död.

– Dödvatten (utvecklingsstöd 30 000 kr) är ett långfilmsprojekt av manusförfattarna Fredrik Agetoft och David Isaksson.

Berättelsen är förlagd till skärgården utanför Norrköping och handlar om fem väninnor på kajaksemester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!