Totalt delar länsstyrelsen 11 miljoner till lokala natur- och vattenvårdsprojekt i länet och av dessa får Norrköping nästan en miljon kronor av LONA pengar. Linköping erhåller över 700 000 kronor för bland annat en ny entré till Tinnerö eklandskap vi Fröberget också det från LONA.
Bidragen delas ut via två bidragssystem, LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt) och LONA (Lokala naturvårdsprojekt). Inom LOVA ges bidrag framför allt för att minska övergödningen av Östersjön.
Två olika delar
Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att ge bidrag till olika 25 nya åtgärdsprojekt inom natur- och vattenvård. Bidraget ges för att utveckla och tillgängliggöra naturområden, samt till åtgärder inom jordbruket, avloppsreningsverk och musselodlingar för att minska övergödningen. När det gäller LOVA bidrag får Norrköping stöd för två projekt till ett värde av cirka 160 000 kronor.
–LOVA och LONA är viktiga delar i det lokala natur- och vattenvårdsarbetet. Det är roligt att engagemanget är stort och att många vill utföra åtgärder, säger Kristina Zetterström, länsråd vid Länsstyrelsen Östergötland.
Ängsmarker ska breda ut sig
Projekten som sökts inom Lokala Naturvårdssatsningen LONA har olika inriktning. Vadstena och Söderköpings kommun har till exempel sökt om medel för att skriva friluftsplaner, Norrköping och Finspång ska göra åtgärder för bin och andra insekter. I Linköping ska ängsmarker breda ut sig.
Länsstyrelsen får årligen medel från Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten att fördela till lokala natur- och vattenvårdsprojekt. LONA-bidraget söks av föreningar via en kommun, medan ansökningar inom LOVA kommer från kommuner, samfällighetsföreningar, LRF-avdelningar och fiskevårdsföreningar. Det finns också exempel på där man bildat ideella sammanslutningar för att på så sätt kunna söka LOVA-bidrag.