Områdena där djuren gått på bete spärrades av och en smittskyddsutredning startade där man nu bland annat kartlägger alla djuren som betat i området. Inga ny mjältbrandsfall har konstaterats efter de två första fallen.
Sanering av gårdar
Smittspårning pågår för att hitta källan till mjältbranden vid Omberg. det är Länsstyrelsen Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA som arbetar med Jordbruksverket vidare med att spåra källan till smittan. Smittsäkring och sanering av de drabbade gårdarna pågår också.
– Vi jobbar brett och förutsättningslöst med att försöka hitta källan till smittan. Djur som har gått på bete tillsammans med de djur som dog av mjältbrand har vaccinerats, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Djuren som är vaccinerade kan släppas tillbaka till betet utan risk att smittas av mjältbrand.
Rapportera döda djur i området
Fall av mjältbrand har förekommit långt tillbaka i tiden i regionen och de sporer som bakterierna bildar överlever mycket länge i jorden. Vid exempelvis grävarbeten kan sådan smitta åter orsaka dödsfall hos vilda och tama idisslare. Är man djurägare och hittar ett nötkreatur, ett får eller en get som dött på bete ska täcka djuret utan att röra vid det och kontakta din veterinär. Du som hittar en älg, hjort eller ett rådjur som har dött och dödsorsaken är oklar bör du undvika att röra vid djuret. De personer som kan ha kommit i kontakt med de smittade djuren har fått förebyggande behandling av smittskyddsläkaren.
– Det finns ingen risk för allmänheten att smittas, säger Maria Cedersmyg. Det är ofarligt att vistas och vandra på Omberg men eftersom smittspårning pågår så är det viktigt att hålla sig utanför avspärrade områden. Det är också helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området.