Under 2014 testades metoden att mäta narkotikaspår i avloppsvatten i en av länets kommuner. Förra året genomfördes mätningar i tolv av länets kommuner och under 2017 har samtliga kommuner deltagit vid tre provtillfällen. Årets resultat visar att det finns narkotikabruk i samtliga länets kommuner och att siffrorna ökat i jämförelse med förra året i de flesta kommunerna. Vanligast förekommande är cannabis men även spår av amfetamin och kokain återfinns i varierande omfattning i samtliga kommuner. Mätningarna säger dock inget om hur många som använder narkotika i respektive kommun utan kan endast visa hur många doser per tusen invånare som finns i avloppsvattnet. Det innebär att det inte heller går att utläsa något om ålder eller kön på användarna.
- Det stora antalet narkotikadoser är så pass omfattande att det troligtvis finns grupper i samhället som använder narkotika och som sannolikt är kända för myndigheterna, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet på Länsstyrelsen i Östergötland.
I år gjordes tre provtagningar i samtliga länets kommuner av inkommande avloppsvatten till reningsverket vid tre specifika helger, 21-24 april, 9-12 juni och 25-28 augusti. Provtagningen började klockan 08.00 på fredagen och avslutades klockan 08.00 på måndag.
Avloppsvattnen i Kisa visar ett medelvärde på 49 doser cannabis per tusen invånare för 2017. Förra året var motsvarande siffra 27 doser. I Rimforsa är motsvarande doser 30 för 2017 och 32 för 2016 och på reningsverket i Horn uppmättes 14 doser pers tusen invånare, vilket var samma antal 2016.
Medelvärdet för antalet doser av amfetamin i avloppsvattnen i Kisa har ökat från förra årets två till årets 16 doser. I Rimforsa uppmättes nio doser, vilket är tre gånger så många som förra året och i Horn uppmättes i år åtta doser mot sju förra året. När det gäller kokain är det väldigt små doser som mätts upp i Kisa och Horn och inga i Rimforsa. I Ydres avloppsvatten mättes i medelvärde 37 doser cannabis per tusen invånare i våras mot 23 förra våren. Antalet doser amfetamin har minskat från tio till sex doser. Även i Ydre har låga mängder kokain mätts upp. Medelvärdet på cannabisdoserna i Åtvidaberg uppmättes i våras till 49, vilket var 19 fler mot förra året. Antalet doser av amfetamin har fördubblats till tio. 1,1 doser kokain har mätts upp i reningsverket i Åtvidaberg, vilket kan jämföras med förra årets 0,1 doser.
- Det är av yttersta vikt att kommuner, Polismyndigheten, Region Östergötland och Länsstyrelsen fortsatt arbetar aktivt för att nå det nationella och regionala målet om ett samhälle fritt från narkotika, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.