Nedskräpningen ökar i länet

Antalet böter för nedskräpning i Östergötlands län ligger på en mycket låg nivå och det ser likadant ut i hela landet. År 2011 skrevs det ut 22 böter i länet, 2015 uppgick antalet endast till tre.

Så här kan det se ut efter att studentfesten i Trädgårdsföreningen. Andra dagar ser det riktigt bra ut.

Så här kan det se ut efter att studentfesten i Trädgårdsföreningen. Andra dagar ser det riktigt bra ut.

Foto: Tommy Pettersson

Östergötlands Län2016-07-12 09:00

Totalt har det under årets första fem månader bara utfärdats 34 böter för nedskräpning i hela landet sedan 2011 rots att nedskräpningen fortsätter har antalet böter i regionen minskat sedan 2011 det år då polisen fick möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning.

Bara en skräpbot utfärdades i polisregion Stockholm, som omfattar Stockholms län och Gotland, under januari till maj 2016.

Alla lika goda kålsupare

Även i region Öst, som består av Jönköpings län, Södermanlands län och Östergötlands län, skrevs endast en bot ut.

I region Nord, som omfattar Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland,

skrevs två böter ut under samma period. Allt detta framgår av Rikspolisstyrelsens statistik över ordningsböter för nedskräpning som finns på Håll Sverige Rents webbplats.

Fem år med skräpböter

Det är Stiftelsen Håll Sverige Rent som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och ett personligt ansvar för miljön som har tagit fram dessa siffror.

– Det är tydligt att skräpboten inte fungerar. Att polisen inte använder den när någon skräpar ner gör lagen tandlös. Det blir okej att bryta mot lagen när polisen ser mellan fingrarna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!