28 busslinjer drogs in i Östergötland under sommaren och protesterna har nått oanade höjder.
Medborgare har förlorat sina pendlingsmöjligheter, så väl till studier som arbete, och den service som kollektivtrafiken innebär har försämrats väsentligt på landsbygden.
– Vardagen försvåras och tillkrånglas för människor som bor långt utanför, om man pratar om Kinda, till exempel 23/34:an. Ju längre bort från riksvägen man bor desto krångligare blir det, säger det tidigare kommunalrådet i Kinda Pia Tingvall och fortsätter:
”Justeringar”
– Flera östgötar har fått göra justeringar i sina liv, man kanske inte kan fortsätta med sina fritidsaktiviteter längre, eller så måste man köpa fler bilar. Jag tror dessutom att det kommer att bli fler nedskärningar, för det har man redan aviserat.
Stormöte
Den tidigare Kindapolitikern axlar numera ordföranderollen i Östergötland för riksorganisationen ”Hela Sverige Ska Leva”. I sitt uppdrag samordnar hon ett stormöte i mitten av september.
Med Missonskyrkan i Linköping som samlingsplats hoppas hon att arrangemanget ska leda till konstruktiva och framåtsträvande lösningar för att planera kollektivtrafiken för medborgarnas bästa.
”Idébank”
– Det är absolut inte ett möte där vi ska mobilisera en mobb, utan vi vill hitta goda exempel och lösningar lokalt. För att göra det måste vi samla ihop människor från hela länet då landsbygdens behov ser olika ut på olika platser. Därför vill vi jobba fram en idébank och föra den vidare i en dialog med Region Östergötland och kommunerna, säger ordförande Tingvall.
Alla idéer
Ett flexibelt anropssystem, fler parkeringsplatser, ökad samåkning eller rent utav nya mobilappar. Organisationen är ute efter alla idéer och förslag för att, trots nedskärningarna, bibehålla livskvalitén utanför de stora städerna.
”Värdegrundsfråga”
– Allt det här borde ha gjorts innan de 28 busslinjerna drogs in. Aktionen är ju en följd av flera andra nedskärningar som startade för länge sedan, som gjorde att färre kunde pendla med de möjligheter som då fanns kvar, säger Pia Tingvall och fortsätter:
– Det här är liksom en del i nedmonteringen av alltihop, så nu måste vi säga ifrån. Enligt mig är det även en värdegrundsfråga, ska verkligen hela länet kunna bidra, ska man kunna leva och verka där man känner att man fungerar, eller ska det inte vara så?