Nu tio fall av mjältbrand

Ytterligare två fall av mjältbrand i närheten av Omberg offentliggjordes igår på en presskonferens som myndigheterna anordnade i Väderstad.

Robert ter Horst berättade om vaccination och sanering av platser där djur som dött i mjältbrand har befunnit sig. Foto: Tommy Pettersson

Robert ter Horst berättade om vaccination och sanering av platser där djur som dött i mjältbrand har befunnit sig. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Östergötlands Län2016-08-03 14:27

Två nya fall av mjältbrand har konstaterats i närheten av Omberg i Östergötland. De nya fallen som hittats är en ko på en ny gård, där det inte funnits några fall tidigare, och en älg i närheten av de drabbade gårdarna.

Det innebär att totalt har fem kor, tre tjurar, en häst samt en älg har dött av mjältbrand i Ombergsområdet sedan sjätte juli i år. Det är sammanlagt fyra gårdar som drabbats av mjältbrandsutbrottet fram till dags datum.

Sambandscentral upprättas

Med anledning av mjältbrandsfallen bland djur vid Omberg bjöd Jordbruksverket och länsstyrelsen in till en pressträff idag igår i Väderstad där man nu även upprättar en sambandscentral där de olika myndigheterna kan samarbeta med vaccinering, smittspårning och information. Personal från Länsstyrelsen Östergötland, Jordbruksverket och SVA arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg.

– Jordbruksverket har inrättat en så kallad operativ ledningscentral med bas i Väderstad och vaccination av djur i ett område runt Omberg och sanering av platser där djur som dött i mjältbrand har befunnit sig är viktiga åtgärder, säger insatschef Robert ter Horst som berättade vidare om pågående och kommande arbete.

– Områdena där djuren gått på bete är avspärrade och arbetet med smittspårning, sanering och vaccinering pågår. Jordbruksverket beslutade också igår att utöka vaccinationsområdet runt de drabbade gårdarna där djur dött under de senaste veckorna. Man kommer i förebyggande syfte att vaccineras cirka 3 200 nötkreatur i 19 identifierade naturbetesområden, därav flest köttkor och en del mjölkkor. Drygt 300 får kommer också att vaccineras med antibiotika.

Vaccineringen är ett omfattande arbete eftersom djuren är ute på naturbete och de måste vaccineras två gånger. Fram till idag har 133 djur blivit vaccinerade två gånger och 41 har blivit vaccinerade en gång.

Cirka 755 gravar

Det mjältbrandsbrott som nu har brutit ut är enligt uppgift det största utbrottet sedan 1940 -talet. På pressträffen medverkade även länsveterinär Helen Loor från Länsstyrelsen i Östergötland och Peter Borring, ordförande LRF Östergötland.

Arbetet med att samla information för att om möjligt hitta källan till utbrottet fortsätter. Sjukdomen har förekommit historiskt i området men man vet inte exakt var och det är inte heller säkert att vi kommer att hitta utbrottets ursprung.

– Det finns ungefär 755 så kallade mjältbrandsgravar i Östergötland som dokumenterats det senaste århundradet. Länsstyrelsen har en samordnande roll i detta sammanhang och även ge information till allmänheten, säger Helen Loor.

Länsveterinär Helen Loor berättade om vilka insatser som planeras. Foto: Tommy Pettersson
Länsveterinär Helen Loor berättade om vilka insatser som planeras. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!