Orientalisk ost breddar matmenyn

Mjölken från östgötska kor förädlas till en orientalisk ost i ett mejeri i Norrköping.

I Mellanöstern är det populärt att ha denna vitost till frukost tillsammans med frukt och grönt. Foto: Najas Mejeri

I Mellanöstern är det populärt att ha denna vitost till frukost tillsammans med frukt och grönt. Foto: Najas Mejeri

Foto:

Östergötlands Län2018-05-05 00:00

- Osten kan tillredas och ätas på många sätt, fastslår Gabi Khanu, ägare till Najas Mejeri.

Företaget registrerades 2014 och 2015 började produktionen av osten som både kan kallas vitost, grillost, sommarost eller orientalisk ost. Osten liknar halloumin i konsistens men görs enbart på komjölk till skillnad från halloumin som kan bygga på får-, get- eller komjölk. Osten kan förtäras på många vis och passar i flera sammanhang.

- Den kan grillas eller stekas och ätas till annan grillad mat. Osten kan också ätas som den är och i Mellanöstern är den populär att ha till frukost tillsammans med vattenmelon. Det blir en riktigt fräsch frukost. Osten kan också ersätta kött i olika rätter, exempelvis korven i korv stroganoff. Många vegetarianer äter mycket av den här osten, redogör Gabi.

Egen idé

Möjligheterna tar inte slut där. Osten kan vara ett snacks eller tillbehör i en brunch. Eller festmat på bröllop eller andra stora arrangemang. Bara fantasin sätter gränserna. Och vill man ha mer idéer så finns många recept på nätet.

Najas Mejeri har denna vit/grill-ost som huvudprodukt men framställer också yoghurt, yoghurtbollar och ricotta, en färskost som görs på vassle från komjölk. Mjölken till vit/grill-osten kommer från kor på en gård i Norsholmstrakten och i mejeriet, som har fyra anställda, omvandlas det sedan till denna traditionella ost som i just denna variant är en receptidé från Gabis familj.

- I Mellanöstern är den här typen av ost kanske den matvara som konsumeras mest. Inte minst i Syrien, säger Gabi som har syriska rötter, växte upp i Libanon och kom till Sverige som sjuåring.

Många kunder

När mejeriet startade sin produktion så var det i samma veva som många nyanlända, inte minst från Syrien, kom till Sverige. Det gav mejeriet en hel del kunder som kunde få tag i en variant på hemlandets traditionella ost. Men kundbasen är bred, även infödda svenskar har fattat tycke för denna mejeriprodukt. Najas säljer till affärer och olika evenemang, församlingar och kyrkor beställer och osten levereras också till andra städer som Stockholm, Göteborg, Örebro och Västerås.

- Vi har ett sätt att sälja nu men är inne i ett projekt för att förändra och uppgradera våra metoder, berättar Gabi Khanu som bidrar till att bredda matutbudet i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!