Oroade trend inom sjukvården

Tendensen är densamma över hela landet. Personalen flyr regionerna och landstingen. Det är inte ovanligt med landsting där var tionde sjuksköterska sagt upp sig, eller ännu fler.
I Region Östergötland låg siffran för 2015 på 7,9 procent – och för 2016 var siffran till och med oktober månad 5,4 procent.

En sjuksköterska tar blod för provtagning. Foto: Claudio Bresciani/TT

En sjuksköterska tar blod för provtagning. Foto: Claudio Bresciani/TT

Foto:

Östergötlands Län2017-01-07 07:00

Det är Vårdförbundets tidning Vårdfokus som gjort en granskning av den alarmerande situationen och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är mycket drastisk när hon kommenterar det hela.

– Jag tror tyvärr att det krävs dödsfall innan politikerna vaknar upp.

Allra värst är läget i Uppsala, där har så många som 14,5 procent av sjuksköterskorna slutat under 2015 och ett år senare hade siffran stigit till 15,2 procent. Till detta ska även läggas sjuksköterskor som slutar med pensionens rätt.

Problemet med en så pass stor andel sjuksköterskor som slutar uppmärksammandes redan för några år sedan. Sedan dess har utvecklingen försämrats ytterligare och i några landsting till och med fördubblats.

– Det är förödande för den framtida vården att kunskap och erfarenhet dräneras på det här sättet, säger Sineva Ribeiro. När alla är nya kommer mycket viktigt att missas. Vi kommer att se fler vårdskador och dödsfall.

– Det är fruktansvärt. Vi har varnat för detta i så många år utan gehör.

Hos merparten av vårdgivarna görs ett avgångssamtal med den som slutar, men uppföljningar på dessa samtal görs sällan. Exakt vart sjuksköterskorna tar vägen är oklart.

Magnus Göransson, utredare inom Nationella planeringsstödet på Socialstyrelsen, säger att sjukhusen inte längre är det självklara valet för sjuksköterskor.

– Det är positivt att arbetsmarknaden för sjuksköterskor blir mer individualiserad och erbjuder fler valmöjligheter. Men det ställer högre krav på arbetsgivaren att ta hand om sin personal.

Det finns dock inga tecken på att de som slutar försvinner iväg från sin profession. Nära nio av tio yrkesaktiva sjuksköterskor är, nu liksom tidigare, verksamma inom hälso- och sjukvården.

Det har skissats på olika lösningar för att komma till rätta med problemet. Som exempelvis fler utbildningsplatser.

Det är ingen lösning som får något större medhåll av Sineva Ribeiro. Visst har antalet sjuksköterskor i relation till befolkningen minskat något, men det är inte här problemet ligger, säger hon:

– De som framhåller en sån lösning glömmer bort att det finns en helt ny kår av medarbetare som inte komemr att acceptera de villkor som finns i vården i dag. Många landsting och regioner säger att de satt stopp för hyrsjuksköterskor men de fortsätter ändå. Så länge villkoren för den egna personalen består kan de inte göra något åt saken.

Caroline Olsson, chef på arbetslivssektionen vid SKL, delar inte bilden av någon sorts massflykt från landstingen. Hon vill inte kommentera Vårdfokus siffror eftersom hon inte har tillräcklig kunskap om hur statistiken tagits fram.

Istället hänvisar Olsson till den partsgemensamma statistiken i databasen Kolada, som visar andelen sjuksköterskor som helt lämnat landstingssektorn. Den visar att sju av 100 gjorde det år 2010 och 8,8 av 100 år 2014. Det är ändå en ökning på 25 procent.

Men hon påpekar också att andelen sjuksköterskeavgångar bara ligger marginellt över snittet på 8,3 procent för samtliga yrkeskategorier inom vården.

– Men man måste ändå hålla koll över tid, så att det inte drar iväg. Det är alltid en prioriterad fråga att försöka behålla duktiga sjuksköterskor. Vi vet idag att det är svårt att rekrytera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!