Östergötland näst bäst i landet - i denna kategori

Östergötland placerade sig på andra plats i ett tillgänglighetsindex som gäller för hela landet endast Jönköpings regionen hamnade före.

Mats Johansson är glad över att regionen tillhör de bästa i landet.

Mats Johansson är glad över att regionen tillhör de bästa i landet.

Foto: Tommy Pettersson

Östergötlands Län2016-12-15 13:00

Indexet är en modell som beskriver tillgänglighet inom primärvård och specialiserad vård i Sverige månad för månad.

Den nationella jämförelsen mellan landsting och regioner före perioden januari-september 2016 visar att Östergötland hamnar på en hedrande andraplats när det gäller tillgängligheten inom primärvården och den specialiserade vården.

- Det är förstås glädjande att medborgarna får snabb tillgång till vården och att vi tillhör de bästa landstingen/regionerna i landet, säger Mats Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Det nationella tillgänglighetsindexet mäter faktorer som hur snabbt man får kontakt med en läkare när man kontaktar vården, hur lång tid man behöver vänta på specialistvård, hur snabbt man får komma på återbesök och flera andra faktorer.

- Vi jobbar konstant med att förbättra tillgängligheten i vår verksamhet. Människor måste känna en tilltro till att vården finns till för dem när de behöver den, säger Christoffer Bernsköld (S), ordförande för Regions Östergötlands Hälso- och sjukvårdsnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!