- Jag går i pension om tre år och ville göra det här innan dess, säger Toy Krantz, som vid sidan av sitt arbete i olika förskolekök, runt om i Norrköping, också drivit Toys Catering under de senaste tio åren.
Lång tradition
Redan som åttaåring började hon laga mat åt familjen hemma i den thailändska regnskogen. I mitten av 1980-talet tog hon med sig kokkonsten och dess traditioner till andra sidan jorden och kärleken Lennart. Strax före jul öppnade de upp sin lunchrestaurang på St Persgatan, där både pizzeria och jamaikanskt tidigare har huserat.
-Jag har lagat mat i hela mitt liv och är proffs på det. Jag tycker att det är så roligt, säger Toy.
Lagas med kärlek
Hon är noggrann med råvarorna och använder bara thailändska örter, kryddor och grönsaker från hemlandet. Flera recept har hon med sig från sin hemby. Ett av dem är vegetariska vårrullar, som tillagas från grunden.
-Varje vecka rullar jag mellan 500 och 600 vårrullar. Jag tycker om att ge av mig själv till dem som ska äta maten, säger hon.
Uppskattat kök
På menyn finns flera olika curryrätter, som alla serveras vegetariskt med kyckling, fläsk eller tofu som tillval för lunch och take away. För att ta vara på överskottet säljer de även lunchlådor, både färska och frysta.
-Vi vill minska svinnet och tycker att det är viktigt att ta hänsyn till miljön, säger Lennart och berättar hur de även valt bort bambupinnarna till grillspetten.
Framöver kommer de att utöka menyn med fler rätter, men de vill inte bli större.
-Drömmen är att ombilda vårt koncept till en franchiserörelse. Det vore roligt, säger paret samstämmigt.