När vi beskriver det nya verket i Håckla som just nytt, är det en sanning med modifikation. Vissa delar av den gamla anläggningen behålles men förstärks, som exempelvis bassänger, och vissa tak kommer att höjas.
Men i det stora hela blir det ändå ett helt nytt verk. Och mycket framtidssäkrat.
-När beslut om den här 85 miljonerssatsningen togs var det med bakgrund att den befintliga anläggningen nått sitt kapacitetstak , men framför allt med brister i såväl arbetsmiljö, som kvalitet på reningen.
Pär Ericsson berättar att det nya avloppsreningsverket kommer att kosta 85 miljoner kronor och att alla tillstånd, beslut, anbudsupphandlingar och liknande, gått helt planenligt.
Kombinerad rening
Det är Malmberg Water AB som har erhållit totalentreprenaden för byggnationen och de i sin tur har anlitat underleverantörer inom respektive branschområde. Det nya verket ska enligt planerna stå klart att tas i bruk den 1 september 2019.
Det nuvarande verket byggdes redan 1954 och har sedan dess kompletterats i omgångar. Pär Ericsson vill gärna beskriva den utformning och processlösning som valts för verket i Håckla.
-Nu får det sig en rejäl upprustning med bland annat kompletterande reningen med en kombination av SBR och MBR-process, berättar han.
Grovrens
Det visade sig ganska snart i samband med förstudierna att Åtvidaberg Vatten ville ha en anläggning som ska räcka länge och klara såväl de senaste hårdare reningskraven, som eventuellt kommande.
-Det handlar helt enkelt om en bättre rening i alla delar. Jag kan som exempel ta upp plastpartiklar som exempel, där vi får en helt annan möjlighet. Men även nya och kommande krav avseende fosfor, kväve och bakterier.
Den kombinerade SBR- och MBR-lösningen består av en satsvis rening i SBR-steget och en rening med membran i MBR-steget. Det ger ett mycket klart utgående vatten jämfört med tidigare och i jämförelse med traditionell utformning.
-Men det allra första steget får en modern och mycket kompakt lösning vad gäller grovrens och sandfång, beskriver Pär Ericsson.
Inläckage
Han berättar också att det sedan lång tid varit ett problem med inläckage till avloppsreningsverket i Håckla. Hela ledningssystemet i Åtvidaberg består av 120 km rör och det är givetvis svårt att komma till rätta med alla problem med en gång.
-Men vi har betat av 3-4 km med inspektion och åtgärd per år under en tid, och då till en början koncentrerat oss till de "värsta" problemställena.
Han berättar bland annat om centrala industriområdet, sär mycket inläckage av dagvatten sker. Detta inläckage påverkar mängden kemikalier som måste tillsättas, eftersom den mängden baseras på inkommande vattenvolym.
Det nya verket är dimensionerat för 8000 personekvivalenter med cirka 5 000 kbm avloppsvatten per dygn.
-Det dröjer lång tid innan vi slår i taket igen. Vi talar om en teknisk livslängd på 30 till 50 år, och för att nå kapacitetstaket krävs i stort sett en fördubbling av folkmängden i Åtvidaberg. Det är ju dessutom så att vissa industrier som kemiskt påverkade det nuvarande reningsverket, inte finns längre.
Kapiteten 5 000 kbm per dygn ska jämföras med normalflödet på 3 000 kbm idag. Men det är egentligen ett alltför stort flöde, eftersom inläckagen åtgärdas efter hand. Dessutom är det så att det nya avloppsreningsverket under kortvariga toppar klara upp till 7 000-8 000 kbm per dygn.
-Vi har god erfarenhet av den här tekniken eftersom vi använder oss av något liknande fast i mindre skala vid verket i Falerum. Det blir en bra arbetsmiljö och övertaget fina förhållande för den drifttekniker som sköter och kommer att sköta det hela.
Första i sitt slag
Tanken är att kemikalietrycket ska minskas, för att istället skötas med hjälp av mer pumpning, samt högre tryck genom filter.
Byggnadskontraktet kostar Åtvidabergs Vatten 81 miljoner kronor, men det ekonomiska godkända utrymmet ligger på 85 miljoner kronor.
-Det räknar vi med ska räcka, och allt ser bra ut hittills, avslutar Pär Ericsson. Åtvidabergsbor kommer inom kort se att schaktarbetena är klara och att det börjar växa upp ett avloppsreningsverk i Håckla, till nystandard.
Även hos totalentreprenören Malmbergs Water gläds man över att kunna installera den nya tekniken.
-Vi har gått utanför ramarna och tillsammans med Åtvidabergs Vatten designat en modern och framtidsanpassad lösning som är det första av sitt slag i Europa, säger Carl-Johan Legertth, affärsområdeschef Malmberg Vattenrening.