Sjätte fallet av Mjältbrand konstaterat

Ett sjätte fall av mjältbrand har konstaterats i Ombergstrakten. Det är på den gård där man fann det första fallet den 13 juli som ytterligare ett djur har dött och nu går man ut med utökade vaccinationer med anledning av mjältbrandsutbrottet.

Östergötlands Län2016-07-27 11:00

Hittills har sex nötkreatur på två olika gårdar dött ute på bete och konstaterats döda av mjältbrand. Alla djur som gått på samma bete som dessa djur är nu vaccinerade. Områdena där djuren gått på bete är fortfarande avspärrade och sanering och smittoutredning pågår. För att minska risken att fler djur insjuknar så vaccineras nu fler nötkreatur, får och getter som betar på eller i direkt anslutning till Omberg.

–Vi väljer att vaccinera fler nötkreatur, får och getter i området för att minska risken att fler djur i området insjuknar. Vaccination används ofta utomlands och har också använts med framgång sedan utbrottet 2011 i Örebro län vid Kvismarens naturreservat, säger Lotta Andersson, ställföreträdande chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

Respektera av spärrning

Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och SVA arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg. Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade för att underlätta sanering och vandrare och andra besökare uppmanas hålla sig utanför de spärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa det viktiga saneringsarbetet. Det är helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området.

–Inkubationstiden för mjältbrand är 1-14 dagar. Det nya fallet som är en tjur från den första smittade gården var vaccinerad men hade betat i samma område som en av de kor som dött av mjältbrand. Tjuren har sannolikt blivit smittad innan den blev vaccinerad.Vi samlar information för att om möjligt hitta källan till utbrottet. Sjukdomen har förekommit historiskt i området men vi vet inte exakt var och det är inte heller säkert att vi kommer att hitta utbrottets ursprung. Eftersom vi nu vet att det finns smitta i området är vaccination en bra åtgärd för att minska risken att fler djur insjuknar, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Vandrare och andra besökare uppmanas hålla sig utanför de spärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa det viktiga saneringsarbetet. Det är helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!