Stor skogsbrand i Vrinnevi

Räddningstjänsten har i dagarna gått ut med att väderläget är sådant att man påbjuder eldningsförbud i Valdemarsvik, Söderköping, Åtvidaberg och på Gotland.

Räddningstjänsten varnar och förbjuder eldning i naturen.

Räddningstjänsten varnar och förbjuder eldning i naturen.

Foto: Tommy Pettersson

Östergötlands Län2016-07-25 11:00

Men det är ett gott råd för resten av länet också för igår brann det bakom Vrinnevisjukhuset i Norrköping och räddningstjänstens personal från flera stationer fick hjälpas åt att bekämpa elden.

Bakom Vrinnevisjukhuset

Klockan halv tre igår fick brandkåren rycka ut till Vrinneviskogen på grund av en brand i terrängen, fyra räddningsfordon kom till platsen för att bekämpa elden på en cirka 10 000 kvadratmeter stor yta. Brandplatsen ligger intill en kraftledningsgata. Det blev dramatiskt i och med att röken blåste in över tätorten. Senare på eftermiddagen pågick eftersläckning av en yta av 100 gånger 200 meter och branden rapporterades då vara då under kontroll.

Varning för gnistbildning

I övriga delar av Östergötland är det lika torrt vilket visar sig då och då när bränder bryter uppstår ute i markerna. I Räddningstjänsten i Östra Götalands medlemskommuner Linköping och Norrköping, råder ännu inte eldningsförbud. Men man rekommenderar inte elda på andra ställen än i iordningställda grillplatser eller i trädgårdsgrillar.

Risken för bränder i skog och mark är hög och eldningsförbudet innebär bland annat att man inte får använda öppen låga utomhus eller grilla fritt i naturen, bortsett från grillning i ordningsställda grillplatser eller i trädgårdsgrillar. Förbudet innebär också att verksamhet i skog som kan orsaka gnistbildning, exempelvis arbete med skogsmaskiner, inte är tillåtet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!