Enligt färska siffror från organisationen Ung Företagsamhet är det 27 769 gymnasieelever som driver UF-företag i Sverige, detta under läsåret 2016/2017.
I Östergötland är det fortsatt populärt, men tack vare ett ökat intresse på länets teknikprogram, bygg- och anläggningsprogram, samt naturbruksprogram, är det 139 stycken fler som driver ett eget företag i jämfört med året innan.
Totalt är det 382 olika företag.
– Forskning visar att personer som driver UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet, blir oftare chefer och tjänar mer.
Ung Företagsamhet gör skillnad både för individen och samhället, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.
Träna och utveckla
Utbildningsorganisationen syftar till att ge elever möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. När elever driver ett UF-företag både startar, utvecklar och avvecklar de verksamheten under ett och samma läsår, som en del av den ordinarie gymnasieutbildningen.
På 581 gymnasieskolor runt om i landet finns denna möjlighet, och sedan starten år 1980 har över 360 000 personer tagit tillvara på den.
– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever har valt att driva UF-företag i år. Samtidigt är vi mycket medvetna om att det fortfarande är många gymnasieungdomar i Östergötland som inte får denna möjlighet, säger Malin Ljung, regionchef på Ung Företagsamhet i Östergötland.