- Föräldrar är viktiga för svensk idrottsrörelse. De är en betydande anledning till att barn och ungdomar kan utöva idrott, påpekar Tina Nilsson, verksamhetsledare på Östergötlands Idrottsförbund och hos Idrottsutbildarna SISU.
Föräldrar är ofta engagerade när deras barn idrottar. Ibland går engagemanget överstyr och blir till för stor press på barnet eller olämpliga utfall gentemot domare och motståndare. För det mesta är dock föräldrarna ett fint stöd för sina telningar och en bra aktör i idrottsrörelsen. Östergötlands Idrottsförbund vill att det ska bli ännu bättre och utbildar numera föräldrar i hur man bäst agerar i barnens idrottssammanhang. Målet är höjd kunskap och sunda värderingar.
- När jag började 2008 var det fokus på att utbilda tränare och målgruppen föräldrar tänkte man inte så mycket på. I dag utbildar vi föräldrar och efterfrågan ökar, många har insett att det är viktigt, klargör Tina Nilsson.
Barnets perspektiv
Utbildningen kan ske på olika vis. Ibland kan idrottskonsulenter från ÖIF/SISU i generella kontakter med klubbar fråga om de behöver föräldrautbildning. Andra gånger är det klubbarna, eller ett enskilt lag, som kontaktar i frågan. Utbildningarna kan äga rum före säsongsstart eller under två timmar en kväll när barnen tränar och många föräldrar är samlade.
- Utbildningen lär ut om barnens inre motivation, varför de idrottar och att för en tioåring så är sporten antagligen inte hela världen. Det gäller att se idrottandet ur barnets perspektiv. Föräldrar bör uppmuntra och se misstag som lärande. Man kan säga att det var kul att du vågade testa den nya grejen i stället för att säga att barnet gjorde fel, konstaterar Tina Nilsson.
Hon påpekar att det förstås finns skräckexempel på hur föräldrar agerar vid en idrottsarena och som är tydligt för alla närvarande. Då blir problemet uppenbart. Svårare är att upptäcka när barnet i bilen på väg hem eller vid middagen hemma får skäll och gnäll.
- På utbildningarna pratar vi om att sådan här press kan göra att barn slutar med sin idrott eller mår dåligt. Det är väldigt viktigt att föräldrar förstår att de ska vara ett stöd, inte en extra tränare, förtäljer Tina Nilsson.
Positiv insats
Föräldrar har dessutom möjlighet att bidra till en trygg och trevlig miljö genom att ge beröm till det egna laget, motståndare och domare.
- Det skapar en positiv spiral och man kan också inom föräldragruppen påminna varandra om att uppträda väl. Det kan ge ett positivt grupptryck. Även om det förekommer dumheter så är föräldrar på det hela taget goda och viktiga förebilder och aktörer. De skjutsar, står i kiosker, är funktionärer, tränare och ledare. Bland annat. De ser också ofta till att barnen är på rätt plats, i rätt tid med rätt utrustning.
- Ett ideellt engagemang är en förutsättning för föreningarnas verksamhet och det gäller att ta vara på det som föräldrarna kan bidra med, avrundar Tina Nilsson.