Wildfire – en ångestfylld resa

113 kilometer i timmen under 120 sekunder, med en lutning på max 83 grader och en sträcka på 1,3 kilometer. Skräckblandad förtjusning, ren tortyr eller adrenalinkick? Åsikterna går isär men hur eller hur har Kolmårdens djurpark satsat storslaget när de bestämde sig för bergbanan Wildfire.

Projektledaren Niclas Palmqvist har själv provat banan. "Ångestfyllt" var betyget. Foto: Fanny Miles

Projektledaren Niclas Palmqvist har själv provat banan. "Ångestfyllt" var betyget. Foto: Fanny Miles

Foto:

Östergötlands Län2016-06-17 09:00

Skräckblandad förtjusning, ren tortyr eller adrenalinkick? Åsikterna går isär men hur eller hur har Kolmårdens djurpark satsat storslaget när de bestämde sig för bergbanan Wildfire.

I lördags öppnades en av Sveriges, eller världens om man ska tro projektledaren Niclas Palmqvist, största berg- och dalbanor.

– Att åka banan är en blandning mellan Ingmar Bergman och ren glädje. Det är skapligt ångestladdat, säger projektledaren när Norrköpingsmagazinet besöker den beryktade banan några dagar innan öppning.

Krav på världens bästa bana

Arbetet med berg- och dalbanan började egentligen för flera år sedan. Turer med nekade bygglov, överklaganden från grannar och köpekontrakt för ny mark har tagit den byråkratiska tid det tar. Nu är dock den amerikanske designern Alan Schilkes senaste verk provåkt otaliga gånger och därmed invigt. Han fick jobbet av parken med kriterierna att bygga den bästa berg- och dalbanan i världen.

– Kolmården ville ha den största och så fick det bli, säger Alan Schilke glatt.

Grundprincipen för designern själv var att bygga en bana utan några tråkiga eller lugna delar. Hjärtat ska sitta i halsgropen genom hela turen.

– Oftast följer dynamiken att banan går lugnt och försiktigt innan det droppar. Jag har byggt den så att det ska flyta på kontinuerligt. Den snurrar runt, vrider sig, droppar och går rätt fort, förklarar designern som med Wildfire kan räkna upp 50 berg- och dalbanor på sitt cv.

Inte stressa djuren

Berg- och dalbanan är byggd i trä och fick en plats på mark som Djurparken från början inte ägde.

– Vid en första planritning hamnade vi för nära djuren. Den mark som vi senare ville bygga på var inte Djurparkens men vi köpte loss den. Vi fick spränga bort en del av berget för att få plats med banan. Vi kollar hela tiden på hur djuren reagerar men har än så länge, under tiden som vi har provåkt banan, inte märkt några stressymtom, säger Niclas Palmqvist.

Går back på enbart djuren

Kolmården är inne i en tydlig förändringsprocess. I fjol öppnade nya Bamses värld, Barnens lantgård har flyttat och renoverats upp och nu kommer Wildfire. Anledningen är klart ekonomisk.

– Vi går back på enbart djuren. Vi behöver fler attraktioner helt enkelt, säger Niclas Palmqvist.

Till Wildfire har man räknat med att minst tusen personer ska få plats i kön. I vagnarna finns det plats för 24 personer. Och visst lockar och väcker den skräckinjagande banan något inom människor.

– Den kör som en arg geting över berget men det är en glädjekick, avslutar Niclas Palmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!