Wildfire – en Ă„ngestfylld resa

113 kilometer i timmen under 120 sekunder, med en lutning pĂ„ max 83 grader och en strĂ€cka pĂ„ 1,3 kilometer. SkrĂ€ckblandad förtjusning, ren tortyr eller adrenalinkick? Åsikterna gĂ„r isĂ€r men hur eller hur har KolmĂ„rdens djurpark satsat storslaget nĂ€r de bestĂ€mde sig för bergbanan Wildfire.

Projektledaren Niclas Palmqvist har sjĂ€lv provat banan. "Ångestfyllt" var betyget. Foto: Fanny Miles

Projektledaren Niclas Palmqvist har sjĂ€lv provat banan. "Ångestfyllt" var betyget. Foto: Fanny Miles

Foto:

Östergötlands LĂ€n2016-06-17 09:00

SkrĂ€ckblandad förtjusning, ren tortyr eller adrenalinkick? Åsikterna gĂ„r isĂ€r men hur eller hur har KolmĂ„rdens djurpark satsat storslaget nĂ€r de bestĂ€mde sig för bergbanan Wildfire.

I lördags öppnades en av Sveriges, eller vÀrldens om man ska tro projektledaren Niclas Palmqvist, största berg- och dalbanor.

– Att Ă„ka banan Ă€r en blandning mellan Ingmar Bergman och ren glĂ€dje. Det Ă€r skapligt Ă„ngestladdat, sĂ€ger projektledaren nĂ€r Norrköpingsmagazinet besöker den beryktade banan nĂ„gra dagar innan öppning.

Krav pÄ vÀrldens bÀsta bana

Arbetet med berg- och dalbanan började egentligen för flera Är sedan. Turer med nekade bygglov, överklaganden frÄn grannar och köpekontrakt för ny mark har tagit den byrÄkratiska tid det tar. Nu Àr dock den amerikanske designern Alan Schilkes senaste verk provÄkt otaliga gÄnger och dÀrmed invigt. Han fick jobbet av parken med kriterierna att bygga den bÀsta berg- och dalbanan i vÀrlden.

– KolmĂ„rden ville ha den största och sĂ„ fick det bli, sĂ€ger Alan Schilke glatt.

Grundprincipen för designern sjÀlv var att bygga en bana utan nÄgra trÄkiga eller lugna delar. HjÀrtat ska sitta i halsgropen genom hela turen.

– Oftast följer dynamiken att banan gĂ„r lugnt och försiktigt innan det droppar. Jag har byggt den sĂ„ att det ska flyta pĂ„ kontinuerligt. Den snurrar runt, vrider sig, droppar och gĂ„r rĂ€tt fort, förklarar designern som med Wildfire kan rĂ€kna upp 50 berg- och dalbanor pĂ„ sitt cv.

Inte stressa djuren

Berg- och dalbanan Àr byggd i trÀ och fick en plats pÄ mark som Djurparken frÄn början inte Àgde.

– Vid en första planritning hamnade vi för nĂ€ra djuren. Den mark som vi senare ville bygga pĂ„ var inte Djurparkens men vi köpte loss den. Vi fick sprĂ€nga bort en del av berget för att fĂ„ plats med banan. Vi kollar hela tiden pĂ„ hur djuren reagerar men har Ă€n sĂ„ lĂ€nge, under tiden som vi har provĂ„kt banan, inte mĂ€rkt nĂ„gra stressymtom, sĂ€ger Niclas Palmqvist.

GÄr back pÄ enbart djuren

KolmÄrden Àr inne i en tydlig förÀndringsprocess. I fjol öppnade nya Bamses vÀrld, Barnens lantgÄrd har flyttat och renoverats upp och nu kommer Wildfire. Anledningen Àr klart ekonomisk.

– Vi gĂ„r back pĂ„ enbart djuren. Vi behöver fler attraktioner helt enkelt, sĂ€ger Niclas Palmqvist.

Till Wildfire har man rÀknat med att minst tusen personer ska fÄ plats i kön. I vagnarna finns det plats för 24 personer. Och visst lockar och vÀcker den skrÀckinjagande banan nÄgot inom mÀnniskor.

– Den kör som en arg geting över berget men det Ă€r en glĂ€djekick, avslutar Niclas Palmqvist.

Designern Alan Schilke framför sitt verk Wildfire. Han har designat sammanlagt 50 berg- och dalbanor över hela vÀrlden. Foto: Fanny Miles
Designern Alan Schilke framför sitt verk Wildfire. Han har designat sammanlagt 50 berg- och dalbanor över hela vÀrlden. Foto: Fanny Miles
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!