Allra flest löneutmätningar görs av naturliga skäl i storstäderna, med Stockholm i toppen med 6 238 personer som får delar av sin lön omhändertagen av Kronofogden varje månad. Där efter följer Göteborg, Malmö och Norrköping.
- Det är tufft att leva med löneutmätning. Det vittnar många om. Det är svårt att få det att gå ihop, säger Anna Lyder, teamchef på verkställigheten på Kronofogdemyndigheten, till nyhetsbyrån Siren som gjort sammanställningen.
Levnadsomkostnader
Vid löneutmätning räknar Kronofogden ut ett belopp efter skatt som den skuldsatte alltid får behålla. Det består dels av ett så kallat normalbelopp fastställt av riksdagen, som ska täcka vanliga levnadsomkostnader som mat, kläder, el och försäkringar.
2017 var normalbeloppet 4 734 kronor för en ensamstående vuxen. Till detta läggs boendekostnaden och eventuella kostnader för resor till arbetet samt läkarbesök och medicin. Lönen utöver det skickar arbetsgivaren direkt till Kronofogden.
- Det är den vanligaste utmätningsformen. Tror vi att skulderna betalas genom utmätning inom ett år, så går vi inte vidare med utmätning av andra tillgångar, säger Anna Lyder.
Kommuner
Bland Östergötlands kommuner är det således Norrköping som toppar den här föga åtråvärda listan. Där är det 1747 personer som drabbas. I grannkommunen Linköping är det just under 1 100 som är utsatta för löneutmätning.
I länets södra delar är det 95 personer som uppvaktas av envis uppvaktning av Kronofogdemyndigheten i Kinda kommun. I Åtvidaberg är det 171 personer och i Ydre således 28 personer.
I Kalmar län kan noteras att 191 personer får delar av sin lön utmätta. I Hultsfred 251 och i Västervik 489 personer. I Eksjö kommun i Jönköpings län är 184 personer föremål för månatlig utmätning.
Det finns ingen gräns för hur länge löneutmätningen kan pågå, så länge skulderna finns kvar.
- De som lever år ut och år in med löneutmätning, och som inte har andra tillgångar, de uppmanar vi att söka skuldsanering, säger Anna Lyder.