Projektet realiseras i samarbete med Länsstyrelsen i Östergötland och Arbetsförmedlingen. Den projektansvarig i Östergötland är Gunnar Dahlbäck och projektledare i Linköping är Ulf Nässén. Utländska akademiker och yrkesutbildade kan genom att använda Rotarys yrkesnätverk få praktik i Sverige. Det finns sju rotaryklubbar här i Linköping nu, sedan samtidigt startade projektet i Norrköping. Gunilla Thurfjell är den som ansvarig att matcha mentor och adept i Linköping. Hon har stor erfarenhet med integrationsprojekt, utveckling organisation och ledarskap.
– Yrkesmentorskap inom Rotary är av stort intresse idag, Vi har ungefär 60 mentorer samt några mentorer som inte är rotarianer, säger hon.
Det beror på att vi behöver, till exempel, arkitekt eller finans analytiker. Då frågor jag personer som vi känner till. Vi kan inte lova att ordna arbete för deltagarna, men vårt nätverk tillsammans med Arbetsförmedlingen försöker att hitta praktik inom adepters yrkesområde och branschen.
Produktiv verksamhet
En brist på språkkunskaper i engelska eller svenska språket kan vara ett hinder för deltagande i projektet.
Bland villkoren för medlemskap krävs det att man är inskriven på Arbetsförmedlingen, har flyktingstatus, man ska fått asyl, ha akademisk utbildning och man ska ha uppehållstillstånd i Sverige. När person blivit matchade som adept i projektet det program omfattar cirka åtta månader. Mentorn bjuder in adepter till sina nätverk på alla sätt. Deltagarna kan träna sitt svenska och träffa arbetsgivare.
– Senare ungefär 70 procent av alla deltagarna har fått lämplig praktik och de var tre personer som var anställda för fasta jobb för den projektperioden. Många har fått arbete tack vare sin mentor. Idag har vi 49 par matchade i vårt program. 85 procent adepter är från Syrien, några är från Irak, Libanon, Ryssland och Iran. Vi hoppas att alla adepter kommer att kunna få jobb och framgångsrikt integrera i det svenska samhället med Rotarys hjälp, sammanfattar Gunilla Thurfjell.