Nu har mjältbrand nu konstaterats på två olika gårdar i samma område vid Omberg i Östergötland. Det nya fallet är en ko som har betat några kilometer från det första smittstället.
Myndigheter i samverkan
Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar nu tillsammans med mjältbrandsfallen vid Omberg.Var smittan kommer ifrån vet myndigheterna inte i dagsläget. Fall av mjältbrand har förekommit långt tillbaka i tiden i regionen och de sporer som bakterierna bildar överlever mycket länge i jorden, upp emot 70 år.
Vid exempelvis grävarbeten kan sådan smitta åter orsaka dödsfall hos vilda och tama djur, särskilt idisslare. Den som hittar ett dött djur ska för att minimera smittrisken inte röra vid djuret. Besökare och jägare i närområdet uppmanas att vara observanta och rapportera fynd av döda djur till Jordbruksverket så att djuren kan undersökas.
Vi arbetar med smittsäkring och sanering på de båda gårdarna, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.
Avspärrade betesmarker
Myndigheterna har spärrat av de smittade betesmarkerna på Omberg samt de områden på gårdarna som utsatts för smitta. Vandrare och andra besökare ska hålla sig utanför de spärrade områdena för att minimera smittrisken och för att inte störa saneringsarbetet. Det är inte farligt att besöka Ekoparken i Omberg men man måste respektera de avspärrade områdena.
Erfarenheter från utlandet visar att det är ökad risk för nya utbrott hos djur i närområdet kring ett utbrott så detta var inte helt oväntat, säger Gunilla Hallgren vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.
Vaccinering pågår
De personer som kan ha kommit i kontakt med de smittade djuren får förebyggande behandling av smittskyddsläkaren. För att hindra eventuell smittspridning blir nötkreatur på de drabbade gårdarna också vaccinerade mot mjältbrand.
Risken finns för att fler djur ska insjukna, men den minskar allt eftersom och för människor är smittrisken kontrollerad. För övrigt kan gårdarnas verksamhet med till exempel kött- och äggproduktion fortsätta som vanligt., säger Maria Cedersmyg, Jordbruksverket.