Bättre beredskap med nya brandbilar

Räddningstjänsten planerar att göra en förändring när det gäller tankbilarna. Syftet är att få en bättre beredskap i hela kommunen.

Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

Foto: Mikael Sönne/arkiv

Överum2018-05-31 06:00

De fyra tankbilar som i dag finns hos räddningstjänsten i Västerviks kommun är fördelade på fyra orter: Ankarsrum, Västervik, Gamleby och Överum.

Joakim Jansson, som är kommunens räddnings- och säkerhetschef, säger att räddningstjänsten planerar att göra sig av med den tankbil som finns i Gamleby. Den är så gammal att det inte finns reservdelar till den längre.

I stället får Gamlebystationen den tankbil som i dag är stationerad i Överum. Den är bättre än den tankbil som Gamleby har nu.

I förändringen ingår också att Västervik får en ny tankbil, som kan förflyttas såväl norrut som söderut, vid behov. Den nya bilen är en så kallad lastväxlarbil, som kan användas mer flexibelt än en vanlig tankbil.

Om det är vatten som behövs, sätter man på en tank med det. Men man kan även använda bilen för att frakta en kemresurs och saneringsutrustning, om det är vad som behövs.

– Vi har varit överstarka i norra kommundelen. Nu får vi en bättre och snabbare beredskap i hela kommunen, säger Joakim Jansson.

Den kapacitet som blir kvar i Överum är såpass bra att invånarna inte behöver vara oroliga. Släckbilen kan få med sig 5,5 kubikmeter vatten, och sedan finns det ju en tankbil i Gamleby också.

Att göra den här förändringen innebär att räddningstjänstens resurser utnyttjas på ett effektivare sätt. Fördelningen av tankbilar blir då två i Västervik, en i Gamleby och en i Ankarsrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!