Tavlan föreställde ett porträtt på en av grundarna till Överums bruk, Henrik de Trij. Det är en ganska mörk och dyster målning signerad den holländske porträttmålaren Daniel Mytens (1590-1647).
Målningen fick efter en tid sin plats i Överums herrgård. Och, skulle det visa sig, därifrån fick den inte flyttas.
Sägnen gör gällande att olycka skulle drabba bruket och herrgården om tavlan trots allt flyttades på. Länge fick den också hänga orörd på sin krok i det stora huset.
Men så, i början av 1800-talet, ville den nya ägaren av bruket, Jan Carl Adelswärd, ta med sig tavlan till sitt hem Adelsnäs utanför Åtvidaberg i Östergötland (en annan version gör gällande att tavlan skulle flyttas till Stensnäs, Ukna). Sagt och gjort. Målningen lastades på en hästskjuts som styrde kosan norrut. Men då brast dammluckorna ovanför vägen och skjutsen fick vända tillbaka till Överum. Adelswärd provade aldrig att flytta tavlan igen.
Men vid sekelskiftet 1900 skulle herrgården renoveras och tavlan plockades ner från sin krok. Då drabbades bruket av en brand. Och bara 20 år senare var det dags igen. Delar av huset behövde renoveras, och tavlan placerades på vinden. Gissningsvis till stor vånda för alla dem som hört berättas om tavlans trolldom...
Det skulle visa sig att förbannelsen var intakt. Explosion och eldsvåda drabbade bruket med stora skador på verkstadsområdet som följd.
Sista gången flyttades tavlan till brukskontoret och då brann hela bruket ner.
Efter detta verkar historierna om tavlan och dess förtrollning ha upphört.
I december 2002 uppmärksammade dock historikern och författaren Leif Rosenblad – under många år bosatt i Tjust – att porträttet på de Trij hade lämnats in på Bukowskis. Det var herrgårdens dåvarande ägare som ville sälja.
Rosenblad, numera bosatt i Malmö, berättar över telefon:
– Jag tog upp det här med medlemmarna i Överums hembygdsförening och vi kom fram till att jag skulle försöka rädda tillbaka tavlan till bruket.
Rosenblad som vid tiden var ordförande i Tjustbygdens kulturhistoriska förening lyckades utverka 25 000 kronor från kulturföreningen för inköpet och fick även ett bidrag på 5 000 kronor från kommunen. Taket var således 30 000 kronor och Rosenblad budade över telefon.
– Vårt tak överskreds snabbt men jag fortsatte att buda ändå och till slut fick vi tavlan, berättar han.
Så kunde han själv och dåvarande kommunalrådet Anita Bohman överlämna gåvan till Överums hembygdsförening.
– Vi deltog i upphängningen av tavlan på brukskontoret där den fortfarande hänger kvar efter 16 år. Förhoppningsvis kommer den inte att flyttas ...
Lars Landstedt som är ordförande i Överums hembygdsförening poängterar, med glimten i ögat:
– Vi drabbades ju nyligen av stora översvämningar i Överum. Kanske har det med flytten av tavlan, från herrgården till brukskontoret, att göra ...