Ekhamra rustar för 50-årsjubileum

Det har hunnit hända en hel del inom äldreomsorgen sedan 1968, då äldreboendet Ekhamra i Överum invigdes. Jubileet firas med öppet hus.

Elisabeth Ohlsson, köksmästare på Ekhamra, med några bullar till Kanelbullens dag.

Elisabeth Ohlsson, köksmästare på Ekhamra, med några bullar till Kanelbullens dag.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2018-10-04 12:00

I oktober är det 50 år sedan Ekhamra stod färdigt för inflyttning. Den 2 oktober flyttade de boende in och två dagar senare var det invigning.

Under många år såg äldreboendet – eller ålderdomshemmet, som det tidigare hette – ut på ungefär samma sätt. Men för fem år sedan var det återinvigning efter en omfattande ombyggnad.

Lägenheterna är betydligt större nu än förr. Därmed har också antalet platser minskat, från 40 till 24, plus en växelplats, där en sjuk person kan bo tillfälligt, när en anhörig behöver avlastning.

Anne-Marie Rosén, som numera är pensionär, började jobba på Ekhamra 1974 och var kvar i 33 år. Hon minns att det var mycket tunga lyft. Personalen hade inte alls samma hjälpmedel som i dag. Dessutom var det extremt trångt inne på toaletterna, där det kunde vara en utmaning att få plats att hjälpa de gamla. Det intygar flera anställda, som var med på tiden innan den stora ombyggnaden.

Men de boende var generellt sett piggare och friskare än vad de är i dag, eftersom det har blivit svårare att få plats på ett äldreboende, mot hur det var förr.

Walter Yxnäs, snart 94 år, har bott på Ekhamra i drygt ett år och är nöjd med sitt boende. Han var en av dem som följde med på Greklandsresan med Tackis i slutet på augusti och det blev ett oförglömligt minne. I Grekland hade han inte varit förut. Däremot har han sett mycket av Sverige, genom sitt jobb på järnvägen.

Efter en otäck fallolycka ville han inte bo kvar ensam hemma längre, och fick komma in på boende. Han slog sig rejält, när han ramlade.

– Men jag har repat mig, tillägger han och ser glad ut.

Ekhamras 50-årsjubileum firas med öppet hus för allmänheten lördagen den 20 oktober. Då blir det bland annat utställning med gamla bilder och föremål som var vanliga på boendet längre tillbaka. Till exempel spottkoppar.

Det blir också musikunderhållning och fika och chans att titta in i det nya köket, som blev klart i slutet på augusti. Köksmästare Elisabeth Ohlsson lagar mat från grunden till de boende och har så gjort sedan 2014, fast tidigare i ett kök på avdelningen.

Ekhamra har en egen matsedel, som Elisabeth sätter ihop. Hon har full koll på vad det är för maträtter som ”går hem” hos de boende:

– Här tycker man mycket om husmanskost. Raggmunk och rotmos är det man frågar efter mest, säger hon.

Andra populära rätter är ärtsoppa, dillkött, kalops, pepparrotskött, bruna bönor med fläsk och kroppkakor.

Heléne Aronsson med en sådan gonggong som förr meddelade att det var mat.
Heléne Aronsson med en sådan gonggong som förr meddelade att det var mat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om