Företaget varslar fler anställda

Så sent som i mars varslades 16 personer från CNH Industrial i Överum. Nu får ytterligare 15 medarbetare gå.

– Rent volymmässigt så gör vi ett normalår, men slutsatsen är att vi laddat för mycket både när det gäller anställning, utbildning och material, säger fabrikschef Ulrik Thelin.

– Rent volymmässigt så gör vi ett normalår, men slutsatsen är att vi laddat för mycket både när det gäller anställning, utbildning och material, säger fabrikschef Ulrik Thelin.

Foto: Karin Hertz

Överum2019-06-19 17:06

– I dag har vi meddelat om uppsägning till 15 medarbetare. Det handlar om att vi inte sålt så bra som vi planerat att göra. När vi kollar på prognosen för höstförsäljningen och nästa år så måste vi dra ner lite, säger Ulrik Thelin, fabrikschef på CNH Industrial.

Berörd personal fick informationen under ett extrainkallat möte på onsdagseftermiddagen.

– Företaget och facket har kommit överens om en turordningslista som täcker både en del erfarna men också ett par nyanställda. Det var inget trevligt stormöte i dag, det är ju kollegor som får gå och företagsledningen tycker det är tråkigt. Vi hade helst varit utan det här.

– Nu är stämningen lite dämpad, i kväll blir det nog inte så mycket produktion.

Onsdagens uppsägning innebär att CNH Industrial för tillfället har ett 40-tal anställda tjänstemän och ytterligare ett hundratal kollektivanställda.

– Vi fick frågan under mötet om hur illa situationen är. Det är allvarligt men inte katastrof, vi har förlorat mycket volym men inte gjort ett dåligt år. Rent volymmässigt så gör vi ett normalår, men slutsatsen är att vi laddat för mycket både när det gäller anställning, utbildning och material.

Thomas Nordström är förhandlare på den lokala IF Metall-klubben;

– Det känns tungt, väldigt tungt. Vi fick ett förhandsbesked förra onsdagen. Då hade man en hint om vad som skulle komma. Först pratade man om runt 30 medarbetare och i måndags började vi med uppsägningsförhandlingar. Det var tuffa förhandlingar och vi landade till slut i 15 stycken.

Hur ser du på framtiden? Finns det en oro för ytterligare uppsägningar?

– Det fanns en optimism förra året, men om framtiden är svår att säga. Man kan aldrig vara säker, i fjol var det väldigt torrt och det kan ha bidragit till att vi inte sålde som planerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!