Jörgen Andersson fick rätt av MSB

I somras tog dåvarande M-riksdagsmannen Jörgen Andersson strid för rätten att grilla i egen trädgård. Nu får han rätt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Att grilla i den egna trägården ska vara OK, även när det råder eldningsförbud. Det föreslår MSB i ett förslag till nationella riktlinjer. Förslaget välkomnas av Jörgen Andersson.

Att grilla i den egna trägården ska vara OK, även när det råder eldningsförbud. Det föreslår MSB i ett förslag till nationella riktlinjer. Förslaget välkomnas av Jörgen Andersson.

Foto: Braastad, Audun

Överum2019-04-24 06:00

Det var under en period med torka och flera jättelika skogsbränder som riksdagsmannen Jörgen Andersson skrev ett Facebook-inlägg där han ifrågasatte delar av det eldningsförbud som man infört i Kalmar län:

"Grillförbud! Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det", skrev han i inledningen.

Inlägget satte fyr på sociala- och etablerade medier, likt en engångsgrill i torrt ängsgräs. Jörgen Andersson anklagades för att vara oansvarig, och att med sitt inlägg underminera ett förbud som ufärdats av säkerhetsskäl.

Till VT sade Jörgen Andersson att han ville ha en diskussion om när det är rimligt att införa ett förbud: Nu verkade bedömningarna variera från län till län.

I vår har han blivit bönhörd. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram riktlinjer för eldningsförbud till stöd för län och kommuner. I riktlinjerna betonar MSB att man begränsar förbud till sådant som verkligen ger effekt. Då pekas skog och mark ut där eld lätt kan sprida sig utan att det finns naturliga begränsningslinjer.

"Normal villaträdgård räknas inte in", skriver MSB.

Jörgen Andersson välkomnar beskedet:

– Det var precis vad jag framförde. Inga skogsbränder har startat i en villaträdgård.

Han hoppas att några av hans kritiker tar till sig slutsatserna, och reflekterar över debatten.

– Jag hade inget emot att debattera i sak. Det fanns de som var av motsatt åsikt, och som hade intressanta synpunkter, men det förekom även personangrepp och rent hat.

Jörgen Andersson (M).
Jörgen Andersson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om