Kollar ledningar efter problemen

Med start på tisdagen inledde företaget Pollex AB en undersökning av ledningsnätet i Överum. Bakgrunden är de översvämningar som varit.

Henrik Strand och Thomas Landgren från Pollex undersöker ledningarna i Överum.

Henrik Strand och Thomas Landgren från Pollex undersöker ledningarna i Överum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2019-01-23 08:00

Det var i månadsskiftet augusti–september förra året som himlens portar formligen öppnade sig över Överum med omnejd. Ett stort antal fastigheter drabbades av översvämningar, inte bara i Överum, utan även i Björnsholm och Gamleby.

Nu har Pollex fått i uppdrag av Västervik Miljö & Energi att inventera 140 fastigheter i Överum och undersöka deras dagvattenanslutningar till kommunens ledningar.

– Som en viktig del i inventeringen kommer man att föra in rök i ledningsnätet utanför husen. Röken är helt ofarlig, skriver Västervik Miljö & Energi på sin hemsida.

Bolaget skriver vidare att arbetet utförs för att inventera stuprörsanslutningar till ledningsnätet för spillvatten. Det är en av åtgärderna efter skyfallet som drabbade Överum förra året.

Thomas Landgren från Pollex är en av dem som jobbar med inventeringen i Överum. Han säger att de ska försöka hitta de fastigheter där det är felkopplat, där regnvattnet hamnar där det inte ska vara. Det ska till en dagvattenledning eller ut i naturen, inte till reningsverket.

När regnvattnet kommer ner i fel ledning, kan det tryckas tillbaka in i huset och orsaka översvämning.

– Med hjälp av rök och färgat vatten hittar vi var problemen är åt kommunen, säger Thomas Landgren.

Tanken är förstås att inventeringen sedan ska användas som underlag för att åtgärda de felaktiga kopplingarna.

Arbetet beräknas pågå under cirka tre veckor framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om