Nu går det snart att gena runt berget

Utan ideellt arbete är det mycket samhällsnyttigt som aldrig skulle bli gjort. Till exempel på Ryvenäsleden och Holmsjöleden i Överum.

Det udda ekipaget i sjön Ryven, sett lite från ovan.

Det udda ekipaget i sjön Ryven, sett lite från ovan.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2018-06-04 20:20

De båda vandringslederna Ryvenäsleden och Holmsjöleden i Överum sköts av medlemmar från intresseföreningen, som rensar undan sly och vindfällen och ser till så att det finns markeringar som syns och visar vägen.

På Ryvenäsleden finns det ytterligare en arbetsuppgift att göra: se till så att "genvägen" vid berget Snarklint kommer på plats.

– Vi lägger i flytbryggor, så att man kan gå runt berget. Det går att gå över det, men det är mycket jobbigt, säger Owe Swanström, en av eldsjälarna i föreningen.

De flytbryggor som Owe pratar om, kopplas varje år samman till en 35 meter lång bro, som sedan bogseras med motorbåt till sin sommarplats vid berget Snarklint. Sedan kan man bekvämt gå runt det branta berget på genvägen i sjön.

Vintertid ligger bryggorna uppdragna på land vid badplatsen på Ryvenäs, för att inte bli förstörda av isen.

Därifrån ska de alltså fraktas varje år någon gång på våren eller försommaren och sedan förstås tillbaka igen, när det blir höst.

Medlemmarna i intresseföreningen sköter också det löpande underhållet av bryggorna och byter ut de brädor som börjar bli dåliga.

Just den här dagen är det fem man som hjälps åt att få bryggorna på plats. Det är Owe Swanström, Veikko Vennström, Håkan Johansson, Bengt Ilhammar och vid ratten i motorbåten Håkan "Blackstad" Karlsson.

Varför gör ni allt detta?

– Det är ett roligt och intressant arbete. Men vi börjar bli lite till åren och behöver få in fler yngre personer, säger Owe Swanström, som välkomnar fler att hjälpa till med vandringslederna.

Håkan "Blackstad" Karlsson är den som kör båten.
Håkan "Blackstad" Karlsson är den som kör båten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om