Så kom psalmen "Stilla natt" till

"Stilla natt" är en av världens mest kända julpsalmer. Men det är nog inte så många som vet att en mus hade en nyckelroll när den blev till.

Johanna Nilsson Björkman och Mikael Alm spelar kyrkmössen.

Johanna Nilsson Björkman och Mikael Alm spelar kyrkmössen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2018-12-07 22:00

Personalen i pastoratet Norra Tjust har även tidigare spelat teater för skolelever runtom i norra kommundelen. Den här gången handlar det om hur psalmen "Stilla natt" kom till.

Manuset till julspelet har skrivits av prästen Mikael Alms fru. Hon heter Kirsten Alm och är kyrkoherde i Åtvidaberg. Mikael Alm försäkrar att spelet har en verklig bakgrund:

– Det enda vi har hittat på är att mössen pratar.

Pjäsen har fått namnet "Sången från himlen" och i rollerna hittar vi Mikael Alm och Johanna Nilsson Björkman som kyrkmöss, Aron Nilsson som textförfattaren Joseph Mohr och Carina Kristiansson som tonsättaren Franz Gruber. Martin Danielsson ackompanjerar på klaviatur.

När eleverna kommer in i handlingen har något förfärligt just skett.

En mus har med sina skarpa tänder gnagt sönder kyrkans orgel och julen står för dörren!

Franz Gruber och Joseph Mohr skapar då i all hast "Stilla natt", som ursprungligen ska ha komponerats för gitarr, eftersom orgeln inte gick att använda.

Julspelet spelas för samtliga elever i låg- och mellanstadiet på kommunens skolor i norra kommundelen, men också för allmänheten. På lördagseftermiddagen, den 8 december, blir det två uppsättningar av julspelet på Överums fritidsgård, i samband med julmarknaden där, och dagen därpå är det Gamleby centrums tur.

Varför gör ni det här?

– Det handlar från vår sida om att få berätta varför vi firar jul, säger Mikael Alm.

– Det är också i år precis 200 år sedan "Stilla natt" blev skriven, tillägger Johanna Nilsson Björkman.

Julspelet ägde rum i Överums kyrka.
Julspelet ägde rum i Överums kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!