Upprop för att rädda huset

Nu gör hembygdsföreningen i Överum ett försök att rädda Staten från rivning. Föreningen bjuder in allmänheten till ett möte om detta.

Lars Landstedt och Lars Lindeberg framför det aktuella huset, som ligger på Vallongatan 1 i Överum.

Lars Landstedt och Lars Lindeberg framför det aktuella huset, som ligger på Vallongatan 1 i Överum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2019-03-29 06:00

Huset som kallas för ”Staten” är ett av de förfallna husen på Vallongatan i Överum. Kommunen avser att riva det, tillsammans med de båda husen med eternitplattor på, ”Knäppena”.

Men hembygdsföreningen skulle hellre se en upprustning, om det bara finns folk som vill hjälpa till. Det hus som i dag fungerar som hembygdsgård, villan ovanför Hammarsmedjan, har drabbats av äkta hussvamp, så där vill inte föreningen vara kvar. Det är heller inget hus som föreningen äger, bara disponerar.

Utöver detta finns bara museibyggnaderna, Hammarsmedjan och Pavelund.

– Det kunde vara bra om vi fick något eget, en samlingslokal, säger Lars Lindeberg, en av dem som har engagerat sig för att rädda kvar husen på Vallongatan, nu främst Staten.

Han får medhåll av föreningens ordförande, Lars Landstedt:

– Det är inte i bästa skick, men det ligger bra till för oss.

Tanken är att ha huset som samlingslokal och till olika slags verksamhet. Planlösningen måste ändras, eftersom det i dag är inrett som fyra lägenheter.

En omfattande renovering krävs, inte minst invändigt, då delar av inredningen har vandaliserats.

– Det här första mötet, den 8 april på fritidsgården i Överum, är för att se om folk är intresserade, säger Lars Landstedt.

Om det ska bli aktuellt att hembygdsföreningen rustar upp huset, krävs det att det finns finns ett antal personer som är villiga att jobba med detta. Till en del av arbetena måste förstås hantverkare anlitas, medan annat kan utföras av vem som helst, som vill hjälpa till.

Till huset hör en mindre trädgård, där det skulle gå att ha uteservering, om man hade en caféverksamhet. Om huset rustas upp, blir det också en toalett i området – en fördel för alla som besöker bruksmuseet.

Huset Staten tros vara från 1817 eller tidigare. Enligt en kulturhistorisk utredning, som gjordes av Kalmar läns museum 2015, har det uppförts som arbetarbostad till arbetarna vid brukets jordbruk och herrgårdens tjänstefolk. I utredningen står att det är en av få bevarade arbetarbostäder i herrgårdsmiljö.

Om föreningen blir ägare till huset, räknar Lars Landstedt med att de i så fall får de pengar som kommunen skulle ha behövt lägga på att riva det. Som ägare till en lokal går det också att söka olika slags bidrag.

Lars Landstedt och Lars Lindeberg ställer sig bakom uppropet "Rädda Staten" i Överum.
Lars Landstedt och Lars Lindeberg ställer sig bakom uppropet "Rädda Staten" i Överum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om