Västerviks hjältar ställde upp för Norrland

Norrland brinner. Behovet av personal, släckbilar och material är större än någonsin. Mats Erik Dahl och Christian Ruwoldt från Överum åkte upp för att göra en insats.

På väg in till branden på fredag morgon.

På väg in till branden på fredag morgon.

Foto: Mats Erik Dahl

Överum2018-07-24 12:30

I torsdags förra veckan ryckte 14 brandmän ut från Kalmar län. De begav sig mot Bräcke söder om Östersund för att påbörja ett släckningsarbete av en stor skogsbrand på ett område av 3 000 hektar.

– När vi kom till platsen på fredag möttes vi av en dimma. Det var rök överallt och det brann överallt, säger Mats Erik Dahl.

– Man kan säga att det såg ut som en krigszon, säger Christian Ruwoldt.

Området hade vattenbombats av flygplan men ingen fysisk personal hade varit på plats förrän de fjorton kom. Mats berättar att de byggde ett slangsystem för att kunna släcka branden från marknivå. Jobbet var både hårt och påfrestande.

– Efter tre dagar med 12- till 14-timmarsskift säger kroppen till slut ifrån, berättar Mats.

Både Mats och Christian var egentligen på semester men när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick ut med en förfrågan tyckte båda det var självklart att ställa upp. Trots att alla fjorton brandmän var rutinerade och vana släckningsarbetare gav första mötet med skogsbranden en känsla av hopplöshet. Brandens omfattning var gigantisk och den svåra bergiga terrängen blev ett stort hinder, säger Christian Ruwoldt. Mats Dahl berättar om torsdagen då de kom och säger att de möttes av ett varmt mottagande och mycket glädje. Efter ett tag hade de uppskattat läget och "då tänkte vi att det här löser vi", säger Mats.

– Man kan säga att vi gjorde grovjobbet, om en till två dagar kanske man kan lämna över arbetet till markägaren igen, säger Mats Erik Dahl.

Mats Erik Dahl till vänster. Christian Ruwoldt till höger.
Mats Erik Dahl till vänster. Christian Ruwoldt till höger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!