De lär sig att spela munspel

En kurs i konsten att spela munspel pågår i Pelarne under ledning av Fredrik Anckarman. Tidningen var med under en lektion och ibland satt tonerna där de skulle.

Robert Danielsson försöker träffa rätt ton.

Robert Danielsson försöker träffa rätt ton.

Foto: Magnus Strömsten

Pelarne2019-02-26 22:15

Det är i gamla Pelarne skola, som numera är Träffpunkt Körsbärskullen, som kursen äger rum. Lokalerna har rustats upp på initiativ av lokala krafter och börjar nu bli den samlingspunkt som lokalens ägare eftersträvar. Munspelskursen sker vid fem tillfällen på tisdagskvällen och i biblioteket samlades de sex kursdeltagarna några minuter före utsatt tid. I väntan på att kursledaren Fredrik Anckarman dök upp tog tidningen en pratstund med några av deltagarna.

– Jag fick mitt första munspel när jag var fyra år och det är ett av totalt fem jag har nu. Det är kul att spela, men jag ville prova den här kursen för att se om jag kan få till det så det låter ännu bättre, säger Gun Samuelsson som är den enda kvinnan i sällskapet.

Bland herrarna återfinns bland annat Kent Svensson som spelar i ett band och har testat att använda sig av munspel där.

– Men jag har insett att jag har lärt mig fel från början, men nu ska det blir rätt och jag vill lära mig att få lite till lite bluesaktiga toner som jag kan använda när vi spelar med bandet, säger Kent Svensson.

Kursledaren Fredrik Anckarman har ett enmansband till vardags där han använder munspelet.

– Spelar man gitarr och lägger in några toner med munspel så låter det riktigt bra, säger han.

– Det första man ska lära sig är att träffa ett hål i taget när man blåser i munspelet. Det klarar de flesta. Sedan blir det lite knepigare när man ska ge sig på böjningar och lite olika effekter, men det finns hopp om att de ska kunna lära sig, säger Fredrik Anckarman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!