Drar ihop sig till höstens stora happening i Pelarne

Det bor runt 200 personer i Pelarne socken. Men när det drar ihop sig till marknad kan man glömma de siffrorna. ”Vi räknar med 400-500 besökare”, säger Karina Svensson i Träffpunkt Körsbärskullen inför årets höstmarknad. Och hon tror inte att konkurrensen från andra mat- och hantverksmarknader är av ondo.

Gamla skolan i Pelarne blir mötesplats när Körsbärskullen arrangerar marknader. Den 6 oktober är det dags för höstens happening.

Gamla skolan i Pelarne blir mötesplats när Körsbärskullen arrangerar marknader. Den 6 oktober är det dags för höstens happening.

Foto: Ida Carlwe

Pelarne2024-09-30 16:25

Lokala matproducenter. Hantverk. Blomsterlökar och chans till närkontakt med alpackor och getter – eller en gammal bekant. Höstmarknaden i Pelarne gamla skola, som drivs av ekonomiska föreningen Körsbärskullen, bygger på väl beprövat koncept.

– Vi har haft ungefär samma upplägg sedan början. Många av våra utställare återkommer dessutom, även om det förstås tillkommer några nya varje gång, säger Karina Svensson, ordförande i Körsbärskullen.

Årets höstmarknad är den 6 oktober och hittills är ett 15-tal utställare med fokus på mat och hantverk bokade.

– Men det hör av sig folk hela tiden, så det lär bli några till. Det blir allt från hembakade ostkakor till sömnad, fårskinn och trä, en bra blandning. Dessutom har vi loppis, barnaktiviteter, man kan titta på djur och Roger Olsson visar apport med hund. 

Just mat- och hantverk trendar stort när det gäller marknader, och visst finns det konkurrens.

– Eller både ja och nej, jag tycker man kan se det som något positivt. Det här är något som folk tycker om och med ökat intresse blir det fler besökare. Vi räknar med 400-500, säger Karina Svensson.

Marknaderna, som hålls vår och höst, står för en viktig del i föreningens ekonomi.

– Det kostar att driva en gammal skola, så marknaderna är betydelsefulla, men den största delen i vår ekonomi är vandrarhemmet. När det gäller marknaderna är det lika viktigt att folk får träffas, de har blivit något av en återträff och mötesplats för många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!