Ett "glasklart" val

Är nya Peugeot 308 SW ett glasklart bilval för familjen? Tja, garanterat om man gillar att gassa sig i höstsolen - allt tack vare 5,5 kvadratmeter glas. Det lyser naturligtvis upp tillvaron och ger en lyxig känsla. Ljusterapi håller som bekant höstdepressioner borta och blir färden långtråkig så kan barnen sysselsätta sig med att räkna talgoxar. Men det finns fler egenskaper vi gillar - som flexibiliteten och köregenskaperna!

Foto:

Peugeot2008-10-17 07:12


"SW" står naturligtvis för "Station Wagon" även om det aldrig någonsin sagts offentligt. Biltypen har blivit en storsäljare hos Peugeot som krängt närmare en miljon exemplar av föregångaren, 307 SW. Fransoserna har insett att det fortfarande finns köpare som föredrar en hederlig kombi framför familjebussen. Ändå erbjuds plats för både Kloker, Blyger, Glader, Butter, Prosit, Trötter och Toker.

Flexibel interiör
Faktum är att ingenjörerna lyckats klämma in sju sittplatser på 450 centimeter i nya Peugeot 308 SW - även om de sista två placerades med hjälp av skohorn. Det måste även passagerarna på dessa platser använda men inget ont i det - vi talar här enbart om säten för spänstiga barn. På den mellersta stolsraden sitter tre resenärer i separata stolar som är individuellt skjutbara på längden och som dessutom helt kan plockas bort. Framsätena är däremot typiskt franska, måhända är sittdynorna något korta men det kan vi leva med. Interiören har Peugeot som vanligt lyckats bra med: ljus, trivsam och en elegant instrumentpanel. Framåtsikten är utmärkt genom den högt uppdragna vindrutan på hela 1,5 kvadratmeter. Enda plumpen i protokollet är de kraftiga A-stolparna som inte bara skymmer en cyklist utan en hel utbrytargrupp i Tour de France. En klen tröst är att detta bidrar till rundslagningsskyddet

Perfekt uppförande
Peugeot 308 SW erbjuds inledningsvis med fem motoralternativ: bensinfyror på 120 respektive 150 hästkrafter, en etanolmaskin på 140 samt turbodieslar på 110 respektive 136 hästar. Vår testbil är utrustad med den största bensinturbon som faktiskt härstammar från BMW och är en av de finaste motorerna i sin klass på marknaden. Den har en enastående förmåga att kombinera dragkraft och körupplevelse med riktigt låg soppaförbrukning, eller vad sägs om 0,75 liter milen?
Sardinien är Medelhavets näst största ö efter Sicilien (båda tillhör Italien) och sin storlek till trots har ön bara 1,7 miljoner invånare. Landskapet är kuperat och klippor utgör ofta kustlinjen samtidigt som unika grottformationer finns på flera ställen. Vägarna är förhållandevis bra, men väldigt krokiga. Fransosen uppför sig bra på vägen och har en behaglig styrning. Fjädringen ligger åt det hårda hållet och det är lite som att färdas i en jättelik glasveranda på hjul. Nej, vi vågar inte ens tänka tanken på stenskott?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!